Україна має посилити співробітництво із НАТО / фото Facebook @navy.mil.gov.ua

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Турчинов наголошує, що Україна відповідає усім критеріям для приєднання до Програми розширених можливостей Організації північноатлантичного договору (НАТО).

Як повідомили УНІАН у прес-службі РНБО, про це Турчинов сказав під час зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у штаб-квартирі Альянсу у Брюсселі.

Сторони обговорили питання протидії російській агресії на сході України та гібридні загрози, які зараз постали перед Україною.

За словами секретаря РНБО, порівняно з 2014 роком сьогодні в Україні якісно нова армія, здатна боронити країну. «Виходячи з тих викликів, які сьогодні стоять перед державою, значна частина коштів державного бюджету спрямована на оборону і безпеку України. Загальні витрати на безпеку та оборону у 2017 році перевищили 5% ВВП», - сказав він і додав, що аналогічна ситуація - і з бюджетом на 2018 рік.

Читайте такожНАТО продовжило термін повноважень Столтенберга до 2020 року

Співрозмовники обговорили питання реформування сектору безпеки та оборони України, переходу на стандарти НАТО та складнощі на цьому шляху.

Турчинов подякував Столтенбергу за заяву на Міжнародному форумі безпеки 17 листопада у Галіфаксі (Канада) про те, що двері НАТО відкриті для України та Грузії, зауваживши, що Україна для просування на шляху до Альянсу «сфокусована на реформах, на модернізації сектору безпеки і оборони, боротьбі із корупцією та посиленні демократичних інститутів».

Секретар РНБО наголосив, що новим важливим етапом взаємодії України і НАТО може стати приєднання України до Програми розширених можливостей. «За висновками військових експертів країн-партнерів, Україна відповідає усім критеріям, яким має відповідати потенційний учасник Програми», - сказав Турчинов.

Він високо оцінив солідарність та єдність держав-членів НАТО у питанні відновлення суверенітету і територіальної цілісності України.

Як повідомляв УНІАН, 23 вересня 2016 року президент України Петро Порошенко направив до НАТО офіційний лист з проханням включити Україну у Програму розширених можливостей (Enhanced Opportunities Programme).

Наразі в рамках Програми розширених можливостей з НАТО співпрацюють Швеція та Фінляндія. Мова йде про сумісність, відповідність стандартам НАТО.