Президент України Віктор ЮЩЕНКО стверджує, що уряд за сто днів роботи не виконав жодного положення Універсалу національної єдності.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав в інтерв’ю трьом телеканалам, яке сьогодні увечері вийшло в ефірі на Першому Національному каналі, «1+1» та ICTV .

Даючи оцінку 100 днів уряду, Президент наголосив, що підставою до формування цього уряду можна назвати Універсал національної єдності. Водночас, за словами В.ЮЩЕНКА, „якщо говорити про пріоритети, відзначені в універсалі, за сто днів я не можу пригадати якийсь, щоби про нього можна було звітувати, дивлячись в очі виборцям, партійним колегам, опонентам, різним інститутам влади”.

Відео дня

Зокрема, йому, як економісту, неприйнятна урядова концепція з управління зерновим ринком. „Це рецидиви, які призведуть до того, що, врешті-решт, продажем зерна на експорт у нас буде займатися одна структура, яка матиме відношення до когось...”, – наголосив В.ЮЩЕНКО.

Розкритикував В.ЮЩЕНКО і те, що закон про Кабінет Міністрів виписує сам Кабінет Міністрів. „Вибачте, це навіть належить до теми моралі, це не тільки правнича тема. Який би ми не мали унікальний уряд, але все-таки йому виписувати закон про себе не є досить коректним”, - зауважив він.

Критика з боку Президента звучала і щодо газової політики уряду, і щодо заяв Віктора ЯНУКОВИЧА в Брюсселі про зовнішньополітичний курс в частині НАТО, які не відповідають положенням закону про основи безпекової політики.

Приділив В.ЮЩЕНКО увагу і роботі уряду над ухваленням державного бюджету. „Я неодноразово на засіданнях, у тому числі у себе в Секретаріаті, наголошував, що тема бюджету – це не тема міністра фінансів, звести дебет і кредит. Це тема політики 2007 року, яку формує Президент, уряд і парламент. У цьому треба шукати узгодження і побачити цю політику в пріоритетах, акцентах”, - сказав глава держави.

Водночас В.ЮЩЕНКО зазначив, що це все-таки лише сто днів. “Це тільки, можливо, команда отримала партитуру і починає настроювати інструменти. Парламент і уряд працюють більш-менш в унісон”, - сказав Президент.

В.ЮЩЕНКО зазначив, що хоче питання, які його турбують у роботі нового уряду, „відрегульовувати в зародковому стані, не давши змогу їм розвиватися в непрогнозованій тенденції. З цією метою в мене досить активний діалог із прем’єр-міністром”.

Також він висловив переконання, що і уряд, і Верховна Рада, і Секретаріат Президента розуміють одне, що “ми повинні демонструвати солідарну політику”. „Тоді система влади, незалежно від того, про який інститут ми говоримо, буде успішною. Якщо мова йде про перетягування канатів, у тому числі прецеденти по парафуванню прем’єр-міністром підписів Президента і таке інше, це речі неприйнятні, вони надають цим відносинам таку пікантність, яка не добавляє порозуміння”, - підкреслив В.ЮЩЕНКО.