Україні та Сполученим Штатам Америки необхідно домовитися про нове “форматування відносин”.

Таку думку висловив перший заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони України Володимир ОГРИЗКО в інтерв’ю газеті “День” (№ 122 від 17 липня 2009 року).

Він прокоментував актуальні питання стану та перспектив розвитку відносин із США з огляду на запланований 20-22 липня візит в Україні віце-президента Сполучених Штатів Джо БАЙДЕНА.

Відео дня

“Йдеться про продовження дуже глибокого, я б сказав, всебічного діалогу, який сьогодні розвивається між Україною та США. Завдяки зусиллям Президента Віктора ЮЩЕНКА, МЗС, інших відомств, цей конструктивний діалог вибудовано й насичено конкретною співпрацею”, - зазначив В.ОГРИЗКО, зауваживши, що “зараз треба просто звірити годинники, поговорити, по-перше, про нове форматування відносин”.

Зокрема, за словами першого заступника секретаря РНБО, українська сторона хоче повернутися до схеми міждержавної комісії, яка вже існувала раніше (комісія Кучма-Гор – УНІАН).

“Нам треба подумати про поглиблення кількох конкретних напрямків цієї співпраці, а також про нові форми взаємодії в контексті економічної ситуації, яка складається сьогодні у світі”, - пояснив В.ОГРИЗКО.

По-друге, зазначив він, Україні, безумовно, треба обговорити весь комплекс безпекових питань. “Сьогодні Україна залишилася поза зоною безпеки. Прикрим, але реальним фактом є те, що у безпековому плані ми залишаємося незахищеними. Тому ця проблематика та контекст підготовки нового договору по СНО, безумовно, є надзвичайно важливою і серйозною темою для переговорів”, - конкретизував В.ОГРИЗКО.

Третім пріоритетом він назвав співпрацю у сфері енергетики. “Сьогодні ця тема є ключовою для всіх світових гравців. Якщо ви згадаєте Хартію про особливе партнерство між Україною та США, там чітко говориться про те, що Україна та США будуть консультуватися і сприяти налагодженню практичної взаємодії у трикутнику: Україна, ЄС і США. Такий підхід є логічним для вирішення таких проблем як енергетичні”, - сказав В.ОГРИЗКО.

Він наголосив, що українська сторона розглядає візит віце-президента США “як дуже важливу політичну подію саму по собі”.

“Разом з тим – це ще один крок на шляху до зустрічі наших президентів. Така зустріч безумовно відбудеться. Це питання протокольних домовленостей. Вона не знімається з порядку денного. Головне, що погоджена лінія в українсько-американських відносинах буде продовжена і розвинута”, - переконаний В.ОГРИЗКО.