Генеральний прокурор України Олександр МЕДВЕДЬКО заявляє, що справа про отруєння Президента України Віктора ЮЩЕНКО на сьогоднішній день не розкрита.

Як передає кореспондент УНІАН, про це О.МЕДВЕДЬКО заявив сьогодні на прес-конференції в Донецьку.

«Я відповідально про це заявляю, я про це говорю, що цей злочин не розкритий», - сказав О.МЕДВЕДЬКО. За його словами, «він дуже хоче, щоб цей злочин був розкритий і дуже хоче, щоб суспільство знало про цей злочин. Але він дійсно не розкритий. І мені невідомо в даний момент хто здійснив цей злочин».

Відео дня

О.МЕДВЕДЬКО також акцентував, що «є версії, є напрацювання». «Я розумію, що мене можна корити, бити, лаяти за те, що він не розкритий, оскільки це розслідується Генеральною прокуратурою. Але хочу зазначити, враховуючи, що Генеральна прокуратура може узяти на розслідування будь-яку кримінальну справу, ми нею займаємося», - зазначив О.МЕДВЕДЬКО.

Він також підкреслив, що перебування під слідством даного злочину згідно із законом – це перебування під слідством СБУ. «Але коли ця справа порушувалася в Генеральній прокуратурі в часи Геннадія ВАСИЛЬЄВА, потім вона припинялася, постанова відмінялася, я і прийняв рішення не передавати нікуди розслідування цієї справи». О.МЕДВЕДЬКО ще раз нагадав, що функції з розслідування злочинів – це функції МВС і СБУ і що в групу, яка розслідує цей злочин, входять співробітники СБУ. «І якщо я з якоїсь причини раптом захотів би утаїти, я ж не розслідував кримінальної справи, є група, куди входить слідчий, є група оперативних працівників. І якщо представити на секунду, що я хотів би чомусь вчинити таким чином, є люди, а я не надягаю наручники – я просто ніяк не міг цього зробити. На даний момент цей злочин, на жаль не розкритий», - підсумував О.МЕДВЕДЬКО.

Як повідомляв УНІАН, вчора на прес-конференції в Києві В.ЮЩЕНКО зазначив, що сьогодні є достатньо доказів для встановлення винних, «щоб прийти з наручниками і забрати людей». Далі, сказав він, наступає «оцінка дій» Генеральної прокуратури України, чи є воля у цих людей довести розслідування до кінця.

В.ЮЩЕНКО сказав, що буде дуже коректними методами наполягати, щоб Генпрокуратура виконала свій конституційний обов`язок і завершила розслідування, назвавши винних.

Довідка УНІАН. 10 вересня 2004 року В.ЮЩЕНКО прибув в австрійську клініку «Рудольфіннерхаус», де йому було встановлено діагноз «гострий панкреатит» з ускладненнями, викликаними отруєнням токсинами. Згідно з висновком лікарів австрійської клініки, погіршення здоров`я В.ЮЩЕНКО 6 вересня було викликане «тяжкою вірусною інфекцією і хімічними речовинами, які зазвичай не містяться в продуктах харчування».

11 грудня 2004 року керівник австрійської клініки "Рудольфіннерхаус" Міхаель ЦІМПФЕР повідомив, що В.ЮЩЕНКО був отруєний діоксином.

Пізніше лабораторії Нідерландів, Німеччині і Швейцарії підтвердили, що В.ЮЩЕНКО був отруєний діоксином.

Розслідування справи про отруєння В.ЮЩЕНКО досі не завершене.

Заступник генерального прокурора, начальник Головного слідчого управління Генерального прокуратури України Ренат КУЗЬМІН в інтерв`ю газеті «КоммерсантЪ-Украина» (від 24 листопада 2006 року) заявив, що В.ЮЩЕНКО могли отруїти більше двадцяти чоловік. Р.КУЗЬМІН зазначив, що серед підозрюваних могло бути як найближче оточення Президента, люди, з якими він часто спілкувався, так і обслуговуючий персонал.

24 листопада ц.р. В.ЮЩЕНКО зазначив, що він не задоволений ходом розслідування цієї кримінальної справи.