Політичні лідери не виконують свої передвиборчі програми, тому що самі їх не читають.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку висловив керівник Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Володимир ФЕСЕНКО на прес-конференції у Києві.

“Політичні лідери не виконують свої обіцянки, які містяться у передвиборчих програмах, тому що самі їх не читають”, - зазначив політолог.

Відео дня

“За них це пишуть штабні спічрайтери. І добре, щоб політики хоча б переглянули ці тексти. У кращому випадку вони знають свої головні передвиборчі гасла, свої меседжи до виборців”, - пояснив В.ФЕСЕНКО.

На його переконання, політики, основні кандидати у президенти, зокрема, ставляться до програмних засад як до формального, процедурного моменту у виборчому процесі.

“Сьогодні відбувається повний регрес цих програм. Не лише тому, що до них немає уваги. Практично усі кандидати у президенти не намагаються щиро донести ключові засади своїх програм до виборців. Вони доносять лише свій певний “образ” і декілька слоганів”, - сказав В.ФЕСЕНКО.

Він також наголосив, що політики роздають дуже багато порожніх обіцянок. “Суспільству на них необхідно звертати увагу, щоб нам потім не було соромно за наших кандидатів на пост Президента”, - резюмував В.ФЕСЕНКО.

У свою чергу, керівник GMT-group, політолог Анатолій ЛУЦЕНКО зазначив, що, за даними соціологічних досліджень, лише до 3% виборців читають чи хоча би переглядають програми учасників виборчого процесу, зокрема кандидатів у президенти. “Так само важко знайти “живого” політолога, який, відповідно до своєї професійної діяльності, читає програми усіх кандидатів чи політичних партій”, - вважає експерт.

За його словами, на сьогодні політики практикують спрощений варіант ведення агітації. “Для виборців формуються “меседж-бокси”, які реалізуються через рекламно-агітаційні матеріали”, - пояснив А.ЛУЦЕНКО.

Водночас голова Комітету виборців України Олександр ЧЕРНЕНКО запропонував внести зміни до виборчого законодавства, якими передбачити, що обов’язковою умовою реєстрації кандидатів у президенти має бути надання ними звіту про виконання обіцянок, даних перед минулими виборами.

“Це було б дієвіше”, - сказав він і погодився з В.ФЕСЕНКОМ, що зараз програми дій кандидатів у президенти є формальністю. “У нас деякі програми з минулих виборів вже не можна знайти навіть на сайтах кандидатів чи їх політичних сил”, - констатував експерт.