Останньою датою для рішення Президента України Віктора ЮЩЕНКА стосовно Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо статусу депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим та місцевих рад» є 5 лютого 2007 року.

Як повідомляє прес-служба Президента України цей закон надійшов на розгляд до Секретаріату Президента 20 січня. На процедуру розгляду закону главою держави законодавством передбачено 15 календарних днів. Відтак, остання дата для рішення – 5 лютого.

У прес-службі нагадали, що минулого тижня заступник глави Секретаріату Ігор ПУКШИН зазначив, що у Президента є всі підстави повернути закон до Верховної Ради зі своїми вмотивованими пропозиціями, оскільки документ суперечить Конституції. Для цього є три принципові причини.

Відео дня

По-перше, закон передбачає визначення підстав для позбавлення статусу депутатів керівним органом політичної партії. Серед таких підстав – невходження депутата до відповідного блоку або фракції, вихід, перехід в іншу фракцію, а також інші причини. Водночас у частині 3 ст. 141 Конституції йдеться, що підстави позбавлення парламентаря статусу мають бути чітко визначені законом.

По-друге, перехідне положення закону передбачає, що його дія поширюється на депутатів, обраних 26 березня 2006 року. Проте, згідно зі ст. 58 Конституції, закони та інші нормативні акти не мають зворотної дії у часі, крім випадків пом`якшення або скасування відповідальності особи.

Третьою принциповою позицією, яка дає Президенту підстави заветувати закон про імперативний мандат, є те, що документ не передбачає судового захисту депутата, зауважили у прес-службі.

Як повідомляв УНІАН, 12 січня Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до деяких законів України про статус депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим і місцевих рад», встановивши імперативний мандат для депутатів місцевого самоврядування. Законом передбачається, що депутат, який вийшов із фракції тієї політичної сили, від якої він був обраний, може позбутися мандата – за рішенням керівництва цієї партії або блоку.