Наша УкраїнаФракція «Наша Україна» заявляє, що нормотворча діяльність уряду Віктора ЯНУКОВИЧА все більше виходить за межі права, завдає шкоди інтересам громадян та руйнує систему державного управління.

Про це йдеться у заяві фракції “Наша Україна”, переданій агентству УНІАН.

“Наша Україна” наголошує, що постановою №83 від 31 січня 2007 року Кабінет Міністрів встановив, що місцевим громадам, у яких населення і бюджетні установи сплатили за газ менше 90 відсотків від належних сум, не буде в повному обсязі перераховуватися дотація вирівнювання. Такі місцеві громади отримають кошти з державного бюджету лише у грудні, коли використати їх буде практично неможливо. У фракції “Наша Україна” вважають, що таким рішенням уряд фактично блокує надання цих коштів усім місцевим громадам, зважаючи на те, що рівень оплати газу населенням України у січні становив 51 відсоток, а бюджетними організаціями – 41 відсоток.

Відео дня

“Уряд не може не розуміти, що ні громадяни, ні бюджетні установи просто не можуть довести рівень платежів до 90 відсотків, бо саме Кабінет Міністрів уже зробив усе, щоб у них не було для цього коштів. Чим платити за газ бюджетним установам, якщо уряд не надає місцевим бюджетам достатніх коштів для оплати енергоносіїв, а тепер ще й хоче відібрати дотацію вирівнювання? І як, на думку уряду, місцева влада має «вибивати» гроші у стареньких бабусь або у дитячих садочків?”, - йдеться у заяві.

У “Нашій Україні” вважають, що наслідком такої політики стане невиконання місцевих бюджетів і банкрутство комунальних підприємств. Члени фракції також звертають увагу на те, що дотації вирівнювання встановлені для кожного міста чи району законом про державний бюджет, і уряд не має права піддавати їх ревізії. Дії уряду в “Нашій Україні” розцінюють як пряме порушення конституційних прав громадян та бюджетного законодавства.

Автори заяви також наголошують, що Президент України Віктор ЮЩЕНКО став на захист конституційних прав громадян і у відповідності з пунктом 15 частини першої статті 106 Конституції України 23 лютого скасував постанову уряду №83. Одночасно Президент звернувся у Конституційний Суд з проханням визнати цю постанову неконституційною.

“Зважаючи на неодноразові спроби уряду не виконувати укази Президента, видані у чіткій відповідності з Конституцією, фракція «Наша Україна» наголошує – постанову №83 скасовано, і дотація вирівнювання має надходити місцевим громадам у повному обсязі. Відтепер будь-які спроби уряду привласнити чи притримати кошти місцевих бюджетів будуть розглядатися не інакше, як порушення Конституції та законів”, - заявляє “Наша Україна”.

Члени фракції “Наша Україна” зазначають, що Україні не потрібен уряд, який постійно порушує законодавство і права громадян. “Якщо урядовці і правляча коаліція в Верховній Раді не здатні цього зрозуміти, їх на дострокових парламентських виборах виправить український народ”, - наголошують в “Нашій Україні”.