Опозиція вимагатиме скасування постанови Нацбанку щодо необхідності пред’явлення документів при обміні валют.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказав на брифінгу народний депутат України Сергій ТЕРЬОХІН (фракція "БЮТ-Батьківщина").

Він наголосив: «Ми категорично заперечуємо проти такого методу збирання інформації, яка є конфіденційною, і будемо вимагати від НБУ скасування цієї постанови до створення автономної закритої системи збирання і накопичення даних про громадян».

Відео дня

С.ТЕРЬОХІН повідомив, що група народних депутатів від фракції "БЮТ-Батьківщина" сьогодні завітала до деяких банків, які розташовані біля Верховної Ради і спробувала купити або здати валюту.

«Всупереч постанові НБУ, в них (в народних депутатів – УНІАН) не прийняли будь-які посвідчення, в тому числі депутатські, водійські права, мотивуючи це тим, що треба приносити тільки національний паспорт і робити ксерокопію цього паспорта», - сказав С.ТЕРЬОХІН.

Він наголосив, що збирання ксерокопій паспорту може призвести до того, що дані людей «можуть бути використані для кримінальних цілей, оскільки інформація - не захищена».

Він також підкреслив, що це може призвести і до того, що проводитимуться «політичні репресії, оскільки цей масив даних громадян буде незрозуміло кому належати».

Депутат наголосив, що без створення автономної закритої системи даних про громадян така постанова НБУ не має діяти.