Представники України увійдуть в науковий та індустріальний поради Сколково

Такої згоди було досягнуто сьогодні під час зустрічі прем'єр-міністра України Миколи Азарова з делегацією фонду "Сколково", повідомили УНІАН у Департаменті інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету міністрів.

"У наукової ради достатньо кваліфікації, щоб обирати проекти, які є найбільш ефективними для економіки України та Росії. У зв'язку з цим ми пропонуємо представникам України увійти до наукової та індустріальної ради", - сказав віце-президент Російської академії наук Жорес Алферов.

Він зауважив, що "Сколково" має гарний досвід комерціалізації проектів.

Відео дня

Академік наголосив, що на сьогодні вкрай важливо розвивати вітчизняне виробництво за рахунок власних технологій і фактично відвойовувати внутрішні ринки, "не наздоганяючи, а випереджаючи розвинені країни".

У свою чергу Азаров назвав головним завданням перетворювати відкриття на технології, а передові технології – на бізнес. "Інноваційні технології мають стати основою економіки, а не зерно і метал", - наголосив він.

Прем'єр нагадав, що уряд багато зробив у напрямку залучення в Україну передових світових технологій та розвитку власних. Зокрема, сказав він, цьому сприяють норми Податкового кодексу, які звільняють від оподаткування гроші для модернізації виробництв.

"Сколково" - це не територія, а ідеологія. Для нас надзвичайно важливо, як реалізувати в Україні цю ідеологію. А тому нам необхідно разом працювати. Наука не має меж. І найголовніше, що українська і російська науки дуже тісно пов'язані", - сказав Азаров.

Алферов нагадав, що він часто цитує слова Азарова з їхньої зустрічі про те, що "ВВП на душу населення не можна підняти за рахунок збільшення виробництва зерна і металу, а тільки за рахунок запровадження інноваційних технологій".

*** "Сколково" - науково-технологічний інноваційний комплекс у Москві з розробки та комерціалізації нових технологій, перше в пострадянський час у Росії споруджуване "з нуля" наукомісто. У комплексі забезпечені особливі економічні умови для компаній, що працюють у пріоритетних галузях модернізації економіки Росії: телекомунікації та космос, біомедичні технології, енергоефективність, інформаційні технології, а також ядерні технології.