Андрей Дещица предлагает миссии Европы включить в свой мандат Крым / president.gospmr.ru

Мандат місії Організації з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ) та Європейського Союзу в Україні обов'язково має включати Крим, не зважаючи на спротив Росії, яка вже вважає півострів своєю територією.

Як передає власний кореспондент УНІАН у Брюсселі, про це заявив виконувач обов'язків міністра закордонних справ України Андрій Дещиця після зустрічі з генеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном в штаб-квартирі Альянсу.

"Щодо місій спостерігачів - ми б хотіли підкреслити, що ми б дуже вітали місії ОБСЄ та ЄС в Україні, мандат яких би включав Крим. Тобто, мандат - це Україна, включно з Кримом. Ми сподіваємось на розуміння нашої позиції з боку ОБСЄ і Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ. Росія цьому опонує, але решта світу і інші 56 членів ОБСЄ - для них це природно. Так само й для 14 членів Ради Безпеки ООН це природно, для всього ЄС це природно", - сказав Дещиця журналістам.

Відео дня

Читайте такожМЗС Росії вирішив замість Ради федералізувати Україну

"Треба, щоб спостерігачі ОБСЄ та ЄС їхали до Криму, бо Росія вже вважає Крим своєю частиною. Ми маємо зробити все, щоб ця місія працювала в Криму і підтвердити цим, що Крим є складовою частиною України", - заявив Дещиця.

Раніше у понеділок міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр заявив, що місія спостерігачів від ОБСЄ має терміново вирушити до східних та південних регіонів України, аби перевірити, чи стоїть Росія за спробами дестабілізації ситуації в цих областях України.