Розпочався процес передачі Президентського полку Збройних сил України, який має на озброєні бронетранспортери, до Управління державної охорони.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони, екс-міністр оборони Анатолій ГРИЦЕНКО, виступаючи вчора в ток-шоу «Свобода Савіка Шустера» на телеканалі «Інтер».

«Я можу сказати, що коли я був міністром оборони, фактично протягом трьох років були спроби перепідпорядкувати Президентський полк зі складу Збройних сил до Управління державної охорони. Я заперечував такі рішення і цього не відбулося, поки я був міністром», - сказав А.ГРИЦЕНКО.

Відео дня

«Я знаю, що вирішення цього питання перейшло у практичну площину», - наголосив він.

А.ГРИЦЕНКО наголосив, що робити переформатування силових структур таким чином є неприпустимим. Він пояснив, що в Президентському полку є батальйон почесної варти – підрозділ, який реалізує різні церемоніальні заходи, і це не є функцією державної охорони.

Водночас, він наголосив, що Президентський полк має в своєму складі механізований батальйон, на озброєнні якого є найкращі у складі ЗС бронетранспортери БТР-80. Він зауважив, що цей бронетранспортер озброєний крупнокаліберним кулеметом - ПКВТ калібром 14,5 мм, який пробиває наскрізь бронетранспортер, будь-який автомобіль чи автобус.

«В мене питання, для чого Управлінню держаної охорони для охорони Президента потрібно десятки бронетранспортерів. Яку функцію виконувати вони будуть, від якого ворога будуть захищати Президента?», - сказав він.

Також А.ГРИЦЕНКО висловив сумнів, що в Управлінні держохорони є спеціалісти, які здатні керувати механізованим батальйоном, особливо в умовах густозаселеного міста.

«Це дуже серйозне питання і цього не можна допустити», - наголосив він, додавши що таку позицію займають представники різних політичних – фракції Партії регіонів, БЮТ, Блоку Литвина, КПУ.

А.ГРИЦЕНКО повідомив, що це питання буде розглянуто на найближчому засіданні комітету з питань національної безпеки і оборони.