REUTERS

Російська гуманітарна допомога повинна в’їжджати на Донбас тільки зі згоди української влади.

На цьому наголосив помічник із прав людини Генерального секретаря ООН Іван Шимонович під час спілкування з журналістами в Харкові, передає кореспондент УНІАН.

Відео дня

«Я повністю дотримуюсь позиції, що будь-який вид подібного конвою може в’їжджати на територію України тільки зі згоди українських органів влади», - підкреслив Шимонович.

Він також висловив переконання, що транспортні засоби з російською гуманітарною допомогою повинні підлягати контролю та супроводжуватися Червоним хрестом.

Читайте такожРосійські вантажівки з "гуманітарним конвоєм" готуються перетнути кордон з Україною

«Я також дотримуюся позиції, що ці автомобілі повинні підлягати контролю та супроводжуватися представниками міжнародного комітету Червоного хреста», - сказав представник ООН.

Шимонович підкреслив, що «надання гуманітарної допомоги має бути повністю деполітизовано і не повинно використовуватися для досягнення будь-яких політичних цілей». 

«І основним регулювальним принципом повинно бути благо реципієнта цієї допомоги», - підкреслив він.

При цьому, говорячи про українську гуманітарну допомогу для Луганська, яка досі не може бути доставлена, Шимонович наголосив, що «влаштування перешкод в наданні гуманітарної допомоги є як порушенням гуманітарних принципів, так і порушенням міжнародного законодавства».

Читайте такожДругий гуманітарний вантаж із РФ можуть доставити в Україну поїздом

Як повідомляв УНІАН, у серпні Росія доставляла в Україну «гуманітарний конвой» з більш ніж 260 вантажівок. При цьому колона в`їхала в Україну без дозволу. За даними РНБО, ці вантажівки вивезли з України обладнання військових заводів.

Вчора, 30 серпня, з’явилася інформація, що в місті Каменськ-Шахтинський Ростовської області стоїть друга колона з російським «гуманітарним конвоєм» для мешканців зони АТО.