REUTERS

За умов зменшення поставок газу, яким загрожують Україні, вугілля як національний альтернативний продукт, стає ще більш необхідним для вітчизняних підприємств.

На цьому наголосив президент України Петро Порошенко у вітанні шахтарям з нагоди їхнього професійного свята.

«Вугільні басейни України – Донецький, Львівсько-Волинський та Дніпровський – завжди робили і роблять вагомий внесок у загальну економіку України. За умов зменшення поставок газу, яким загрожують нашій країні, вугілля як національний альтернативний продукт стає ще більш необхідним для вітчизняних підприємств», - констатує глава держави.

Відео дня

Читайте також"Вугільна війна" на сході України може призвести до масового відключення світла - ЗМІ

«Вітаю вас із професійним святом – Днем шахтаря. Ваша важка праця стала надзвичайно важливою для всіх нас в умовах нестабільності через бойові дії на сході країни», - зазначається у зверненні до гірників.

«На жаль, уперше в історії, з 1948 року, коли це свято почали відзначати, ми не можемо відсвяткувати його на державному рівні в усіх гірничодобувних районах країни…Я знаю, що вам важко на серці. і дехто з вас навіть втрачає надію на мир. Тому хочу завірити – мир скоро повернеться на нашу землю. Ми розпочнемо глобальну програму відбудови шахтарського краю. Вже акумулюються фонди як українські, так і зарубіжних інвесторів, за рахунок яких ми відновимо робочі місця, інфраструктуру та зруйноване житло на Донбасі», - запевнив Порошенко.

Він сказав, що знає шахтарів як мужніх людей надважкої праці: «Ваша принципова позиція не раз кардинально замінювала політику. Від Радянського Союзу в 1989-му, України в 1993-му до теперішніх днів ви примушували рахуватися з собою і далеку Москву, і значно ближчий Київ».

Читайте такожІмпорт вугілля для ТЕС може обійтися в $700 млн, якщо не буде постачань з Донбасу

На жаль, за словами президента, в останні роки говорити від імені трудового Донбасу почали бандити, злодії в законі, чиновники-корупціонери, які і дня не працювали у шахті, але завжди розповідали, що вони «донецькі» і походять з шахтарського краю.

«Величезними зусиллями країна скинула їх режим, але за ними прийшла нова біда. З-за кордону. Добре оплачені найманці, а тепер і регулярні військові частини з Росії мріють поставити на коліна не тільки шахтарів та Донбас – всю Україну. Цього ніколи не буде. Всі, хто прийшов на нашу землю з автоматом – самі загинуть від його куль. Україна буде вільною, і буде вільним гордий трудящий Донбас», - запевнив Порошенко.

Президент висловив упевненість, що наступного року «це свято ми відзначимо в усіх без виключення гірничодобувних регіонах нашої держави».