Чимало українців не мають уявлення про те, кого обрали до Ради на їх виборчих округах / фото УНІАН

Близько 50% українців не знають, хто є народним депутатом від їхніх округів.

Про це свідчать передані УНІАН результати третьої хвилі опитування, проведеного з 25 по 28 вересня Соціологічною групою "Рейтинг".

Читайте такожМісцеві вибори: опитування показало, скільки українців довіряють виборчкомам і ЦВК

Відео дня

"Знають, хто є народним депутатом від округу, – 47%, не знають – близько 50%. Лише третина колись зустрічали його особисто", - сказано у прес-релізі за результатами опитування.

Так, народних депутатів від округів частіше знають жителі сіл, аніж містяни. Жителі сільських територій також частіше зустрічали народних депутатів особисто.

Також соціологічне дослідження продемонструвало, що третина опитаних готові підтримати на місцевих виборах діючого голову населеного пункту, стільки ж – іншого кандидата, ще 35% – не визначилися у цьому питанні.

Крім того, 58% з тих, хто обирають чинного очільника міста чи села, роблять це, тому що вважають його сильним головою населеного пункту, 16% - через те, що вважають його хорошою людиною, а 20% - через те, що інші кандидати гірші.

Водночас більш як 90% опитаних знають, хто є їхнім міським чи сільським головою, а 60% колись особисто зустрічали очільника свого населеного пункту, передусім йдеться про жителів сіл.

*** Соціологічна група "Рейтинг" провела опитування методом телефонного інтерв'ю серед 5 тис. українців в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Похибка репрезентативності дослідження - не більш як 1,4%.

Вибори до Ради

  • Дострокові вибори до Верховної Ради України відбулися 21 липня 2019 року. 
  • Законом «Про вибори народних депутатів України» було встановлено 5%-й прохідний бар'єр і змішану систему: 225 депутатів обирали в загальнодержавному багатомандатному окрузі за виборчими списками від політичних партій, а інші 199 — за мажоритарною системою в одномандатних округах. 
  • Найбільше голосів отримала пропрезидентська партія "Слуга народу". Також до нового парламенту потраплять партії "Опозиційна платформа - За життя" (Бойко-Медведчук), "Батьківщина" (Тимошенко), "Європейська солідарність" (Порошенко) та "Голос" (Вакарчук).
  • 25 жовтня разом з місцевими виборами відбудуться проміжні вибори народного депутата у 208-му окрузі (Чернігівська область), де був обраний до Верховної Ради загиблий Валерій Давиденко.