Вадим Мельник / фото kosatka.media

Глава Бюро економічної безпеки (БЕб) Вадим Мельник купив квартиру в Одесі вдвічі дешевше ринкової ціни.

Про це повідомляють "Схеми", посилаючись на декларацію чиновника.

За даними журналістів, у квітні 2020-го Мельник купив двокімнатну квартиру в ЖК "19 перлин" за 1,13 мільйона гривень (615 доларів з метр квадратний). При тому, що офіційна вартість в цьому житловому комплексі становить 1300 доларів за квадратний метр.

Відео дня

У компанії-забудовнику розповіли журналістам, що ціна в ЖК не була нижче 1200 доларів з моменту його введення в експлуатацію.

Відзначається, що формальне зниження ціни нерухомості призводить до зниження бази оподаткування. За розрахунками "Схем", при оплаті ринкової ціни квартири Мельник мав би заплатити 192 тисячі гривень податків. Своєю чергою при подвійному зниженні ціни Мельник заплатив би 96 тисяч гривень податків.

При цьому сам Мельник звинувачення заперечує. Він стверджує, що вартість квартири відповідає зазначеній у декларації. 

"Я заплатив ту суму, яку визначив продавець. Яка ціна була вказана, ту ціну я заплатив. Я не дуже моніторив оголошення. Мене ціна не вразила, дешева вона або дорога - мене вона влаштувала. Мені підбирали цю квартиру рієлтори. Я не вважаю цю ціну заниженою. Для мене це - чималі кошти - 1 мільйон гривень", - заявив Мельник.

За даними журналістів "Схем", дружина топ-чиновника володіє двома салонами краси в Ірпені (Київська область). Їй також належить квартира в Києві, три в Ірпені і ще одна в Туреччині.

Сам Мельник з 2000-го по 2016 рік працював у податкових органах. До 2020-го року займався викладанням. З грудня був головою Державної фіскальної служби.

Продавець квартири - непублічна особа з IT-сфери, зазначають журналісти.