Візит Президента України до США можна по праву вважати історичним, який дійсно закладає основи стратегічного партнерства між нашими країнами.

Про це говорить у своїй колонці на порталі Контракти Богдан Данилишин, Голова Ради НБУ, академік НАН України. Повідомляє Деловая столица.

"Створюється фундамент утвердження України в світі як космічної держави, форпосту демократичного світу на кордоні з Росією, зміцнення обороноздатності і подальшого економічного поступу країни", - зокрема зазначає він.  

Відео дня

На думку Данилишина, вперше за багато років ми можемо говорити про справжній довірливий характер взаємовідносин, а не тільки декларування стратегічного партнерства та підтримки.

"Про декларативність попередніх візитів та екскурсій вищих посадових осіб можна судити з наступного. Незважаючи на стратегічне партнерство України зі Сполученими Штатами та провідними країнами-членами Європейського Союзу, зовнішній товарообіг між Україною та цими країнами поступається товарообігу з Російською Федерацією, - зазначає академік. - Більше того, у структурі експорту до РФ близько 1/3 становить експорт машин та устаткування (товари із високою доданою вартістю), а в імпорті понад 50% - мінеральна продукція (руда, нафта, газ), то у торгівлі із ЄС ситуація прямо протилежна: 3/4 експорту становить продовольча сировина, мінеральна продукція та чорні метали, тоді як Україна імпортує з ЄС переважно машини та устаткування, а також продукцію хімічної та пов’язаних із нею галузей промисловості (близько 2/3 від загального імпорту з ЄС). Це свідчить про те, що Україна виступає переважно постачальником сировини для країн ЄС, маючи негативне сальдо торгівлі товарами, яке перевищує позитивне сальдо торгівлі товарами із рештою країн світу".

Данилишин також пише, що за період торговельної війни між США та Китаєм, починаючи з 2019 року, - близько 15% американських компаній, в тому числі такі гіганти, як  Hewlett-Packard, Dell, Microsoft, Amazon - переміщували або розглядали можливість переміщення виробництва з Китаю до інших країн. Але така релокація виробничих замовлень не мала позитивних наслідків для України у контексті розміщення на її території нових виробництв чи замовлень: прямі інвестиції з США у 2020 році збільшилися лише на 70 млн. доларів США. При цьому, частка прямих інвестицій із США у структурі залучених ПІІ в Україну наприкінці 2020 року становила менше 2%.

Втім, голова ради НБУ упевнений, що завдяки нинішньому візиту Президента України в Штати наступний етап розвитку взаємовідносин нашої країни з США стане інвестиційним і взаємовигідним для обох країн.