Після звільнення міністра економіки Ігоря Петрашка, який подав прохання про відставку, Верховна Рада вже через день призначила йому заміну. Другою людиною в уряді – першим віце-прем'єр-міністром – Міністром економіки став голова Державної податкової служби 49-річний Олексій Любченко. Причому його кандидатуру підтримало близьке до конституційної більшості число депутатів – 293.

Працювати з податками майбутній глава Мінекономіки почав понад двадцять років тому. А з квітня минулого року очолював Державну податкову службу і, за словами президента України Володимира Зеленського, показав відмінний результат. Тому, мовляв, було прийнято рішення перевести його в Кабінет Міністрів.

Кінцевою метою має стати зменшення частки держави в перерозподілі ВВП

Представляючи програму дій на новій посаді, Олексій Любченко показав, що прекрасно розуміє реальний стан справ в українській економіці та, начебто, знає, як його можна поліпшити. Хоча визнав: в України фактично немає розуміння, куди вона рухається. Тому і запропонував у перший час "все підрахувати", на базі аналізу податкових надходжень сформувати міжгалузеві баланси й тримати руку на пульсі економіки, щоб оперативно ухвалювати важливі рішення.

До стратегічних цілей роботи свого міністерства Любченко відніс розвиток малого та середнього бізнесу, сприяння конкуренції та технологічні прориви в різних галузях. Досягти цього новоявлений міністр планує спрощенням життя малому бізнесу – аж до надання йому права працювати без фіскального чека і касового апарату. Особливу роль Любченко також відводить локалізації виробництва, що може стати локомотивом для економіки й допоможе змінити структуру експорту – з сировини на продукти з високим ступенем перероблювання і доданої вартості. І важливим віце-прем'єр вважає державне кредитування виробничої сфери, а також спрощення регуляторної політики, щоб українські підприємства активніше впроваджували інновації.

Мінекономіки, за його словами, має синхронізувати роботу держорганів і забезпечити стратегічний менеджмент розвитку країни. Кінцевою метою має стати зменшення частки держави в перерозподілі ВВП.

Що стосується короткострокових перспектив, то, за словами Любченка, країна повинна зосередитися на подоланні пандемії, а надалі – зберегти домогосподарства і стимулювати споживчий попит таким чином, щоб українці купували вітчизняну продукцію.

На призначення нового куратора розвитку національної економіки вже відреагував бізнес. Зокрема, впливова Європейська Бізнес Асоціація передала новому віце-прем'єру свої пропозиції.

Підприємці також вважають за необхідне розробити стратегію подолання негативних для економіки наслідків від карантину через пандемію COVID-19.

Також бізнес чекає від нового міністра:

  • оновлення Порядку обчислення середньої заробітної плати та аналізу наслідків від зниження навантаження на фонд оплати праці;
  • інформації про те, як перерозподіляється податкове навантаження по галузях, щоб визначити, які сфери страждають найбільше і потребують зменшення тиску;
  • спрощення процедур торгівлі під час перетину кордону в рамках операцій з компаніями з ЄС. Серед побажань – адаптація вітчизняного законодавства до норм Євросоюзу, підтримка вітчизняних експортерів на міжнародних ринках, прозоре регулювання, створення цивілізованих правил онлайн-торгівлі, діджиталізація держпослуг і створення умов чесної конкуренції.

Поки що Олексій Любченко справляє враження людини, яка прекрасно розуміє, куди потрапила, і що необхідно робити. Рік ефективної роботи головним податківцем в умовах кризи також говорить про те, що новий міністр економіки, ймовірно, зможе вирішувати складні завдання.

Однак міністерське крісло має на увазі ще й здатність працювати в умовах традиційних для України брудних політичних ігор. Призначення першим віце-прем'єр-міністром може свідчити про те, що Любченко потрапив у шорт-лист претендентів на посаду глави Кабміну. У разі успішності на новому терені, а також за умови збереження хороших відносин з реальним главою виконавчої влади в країні – президентом Володимиром Зеленським, в майбутньому він цілком може претендувати на портфель прем'єр-міністра. Тому подвійно цікавіше буде спостерігати за тим, як він буде справлятися з викликами в економічній сфері й взаємодіяти з нинішнім главою уряду.

Як сказав один з народних депутатів, призначення головного податківця міністром економіки є не стільки проблемою, скільки можливістю для країни нарешті вирватися з економічної ями. Що ж, подивимося, як ця думка буде підтверджена на практиці.

Дмитро Шварц