Медведчука піймала СБУ / фото REUTERS

Народному депутату України Віктору Медведчуку має бути змінено запобіжний захід на тримання під вартою.

Про це повідомила генеральний прокурор України Ірина Венедіктова під час телемарафону.

Вона нагадала, що по "Медведчуку дві справи - по першій справі слідство закінчено: там дуже красиві статті - на початку травня минулого року надали підозру йому по державній зраді і якраз 438 - це воєнні злочини, тому на сьогоднішній день він "лягає" так, як має бути". Вона нагадала, що друге провадження ще розслідується. "Те, що Медведчук втік, означає, що тепер в нього однозначно має змінитися запобіжний захід. І коли тоді були якісь можливості домашнього арешту - знаходили суди, то на сьогодні вже зрозуміло, що тут має бути тримання під вартою. Після знайдення пана Медведчука він однозначно має знаходитись тепер під вартою і чекати розгляду суду", - наголосила Венедіктова.

Відео дня

За її словами, адвокати говорили, що не можна ставити заставу в один мільярд гривень або тримання під вартою, мовляв це нардеп, який під санкціями. "Це було рік тому. То тепер, я вважаю, що жодних сумнівів, що має бути тримання під вартою, і ми будемо на цьому наполягати - суто тримання під вартою", - зазначила Венедіктова.

Вона відповіла на запитання з приводу можливості обміну Медведчука на українських військовополонених та заручників, адже він громадянин України.

Генпрокурор нагадала, що на початку війни деякі державні діячі пропонували обміняти себе на дітей, на жінок, на важливих військовополонених.

"Українське суспільство це сприймало гарно, тому, я вважаю, що якщо громадянин України надає згоду на такий обмін, то такий обмін абсолютно можливий", - сказала Венедіктова. Вона зазначила, що для цього не обов'язкове винесення вироку ще до обміну. "Але давайте їсти слона частинами, тобто подивимось, як воно буде рухатись і взагалі чи захочуть росіяни собі Медведчука, чи теоретично це можливо, чи захоче Медведчук на такий обмін - ми думаємо, що захоче. Будемо дивитися, як буде йти процес і далі дивитися технічну сторону цього процесу", - сказала Венедіктова.

Як відомо, народний депутат від ОПЗЖ Віктор Медведчук, підозрюваний у державній зраді та сприянні діяльності терористичної організації, втік з-під домашнього арешту.18 березня слідчий суддя задовольнив клопотання слідчого про обрання Медведчуку запобіжного заходу за його відсутності.

12 квітня в результаті спецоперації, проведеної Службою безпеки України, його було затримано.

13 квітня Личаківський районний суд Львова арештував 154 об’єкти рухомого і нерухомого майна Медведчука та його дружини Оксани Марченко.

Зеленський запропонував обміняти Медведчука на полонених росією українських військових.

Вас також можуть зацікавити новини: