Разумков: монобільшість у Верховній Раді є / фото УНІАН

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков запевняє, що монобільшість у парламенті є і немає жодних підстав для його розпуску.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив в інтерв'ю одному з телеканалів у п’ятницю ввечері.

Відповідаючи на запитання про те, чи "монобільшість скоріше жива чи не жива" Разумков сказав: "Вона жива, абсолютно жива, вона працююча".

Відео дня

Він нагадав, що хоч монобільшість і не підтримала програму дій уряду, але ухвалює законопроекти та кадрові рішення більшістю голосів.

При цьому спікер зазначив, що "монобільшість - це сукупність людей. І в кожного з них є своє бачення, своє розуміння, своя позиція з тих чи інших питань".

"І якщо те чи інше питання не підтримується 10-20% фракції, то це 25 або 50 голосів, а станом на сьогодні фракція "Слуга народу" складається з 248 народних депутатів України. Це нормально і це підтверджує демократичні принципи як в парламенті, так і в монобільшості", - наголосив Разумков.

На запитання про те, що у фракції немає 226 голосів, тому часто лунають експертні думки і політичні заяви, що цей парламент може не дожити до кінця своєї каденції, і перевибори парламенту можуть статися разом з місцевими виборами, голова ВР сказав: "Припущення можуть бути різними".

Водночас він нагадав, що є чітко визначені підстави для дострокового припинення повноважень Верховної Ради. За його словами, станом на сьогодні, жодна з них не є підставою для цього.

"Верховна Рада буде демонструвати свою роботу, і підстав, передбачених Конституцією для дострокового припинення її повноважень у президента не буде. А я переконаний, що всі повинні діяти в межах своїх повноважень та основного закону нашої держави", - сказав Разумков.

Читайте такожЗеленський заявив, що достроково припинить повноваження ВР, як тільки монобільшість стане лобіювати чиїсь комерційні інтереси

"Плюс давайте також згадаємо, що на рік, якщо були дострокові перевибори, у ВР є імунітет. І цей час також не вийшов", - нагадав голова ВР.

Говорячи про часткове падіння рейтингу партії "Слуга народу", яке може вплинути на результати партії на місцевих виборах, Разумков погодився, що "це погано завжди коли в тебе знижуються рейтинги, для будь-якої політичної сили".

Водночас він додав, що це закономірна ситуація - "завжди партія влади, влада поступово буде втрачати підтримку". За його словами, це стосується не тільки партії "СН", але й інших партій і не тільки в Україні.

"Я не бачу станом на сьогодні великої негативної динаміки в рейтингах політичної сили, як і в інших політичних силах", - додав він.

Разумков запевняє, що на сьогодні ще не розпочалася "агресивна виборча кампанія - вона буде дещо пізніше, і тоді вже можна буде більш фахово оцінювати ту чи іншу соціологію".

Як повідомляв УНІАН, "Слуга народу" втрачає підтримку українців, але залишається лідером рейтингу.