Зустріч "нормандської четвірки" 9 грудня  / REUTERS

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та глава МЗС Німеччини Гайко Маас обговорили ситуацію в Білорусі та перспективи зустрічі міністрів країн «нормандської четвірки».

Як повідомляє прес-служба МЗС України, про це йшлося під час телефонної розмови міністрів.

Читайте такожУкраїна ініціюватиме посилення санкцій проти РФ через утиски ПЦУ в Криму

Відео дня

Кулеба поінформував Мааса про режим повного та всеосяжного припинення вогню, завдяки якому вже понад два тижні немає загиблих та поранених в бою українських військових. Міністри погодилися, що стале припинення вогню в зоні ООС здатне створити передумови для подальшого мирного врегулювання.

Сторони також обговорили перспективи контактів на рівні міністрів країн «нормандської четвірки» та погодилися, що така зустріч чотирьох міністрів вкрай необхідна в найближчі місяці.

Глава МЗС України подякував німецькому колезі за прийняте запрошення відвідати Україну у важливий день для нашої держави - День Незалежності.

Про що міністри говорили ще 

Міністри обговорили ситуацію з поширенням COVID-19 в обидвох країнах та заходи, яких уряди вживають для протидії розповсюдження коронавірусу.

Кулеба висловив особливу вдячність німецькому колезі за готовність уряду ФРН надати Україні 18 апаратів штучної вентиляції легень.

“Для нас це справжній дружній жест і прояв солідарності Німеччини у протидії пандемії коронавірусу”, - сказав він.

Крім того, Кулеба та Маас обмінялися думками щодо ситуації в Білорусі.

Глава МЗС України поінформував німецького колегу про затримання білоруською владою двох українських правозахисників громадської організації “Восток SOS” Євгена Васильєва та Костянтина Рєуцького. Міністри домовилися підтримувати зв’язок щодо цієї ситуації.

Затримання українців у Білорусі: що відомо

  • Реуцький і Васильєв були затримані білоруськими силовиками увечері 12 серпня в Мінську. Проти них порушили кримінальну справу за статтею про масові заворушення.
  • У правозахисниці, до якої вселилися затримані в Мінську українці, провели обшук.
  • Сьогодні у вітчизняному МЗС через останні події закликали українців не відвідувати Білорусь. Тим часом Офіс президента вимагатиме від Білорусі найшвидшого звільнення незаконно затриманих громадян.