Кулеба констатував зміцнення позицій РФ у Білорусі / фото УНІАН

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив про ймовірність перенесення з Мінська переговорів щодо врегулювання конфлікту на Донбасі в разі погіршення ставлення Білорусі до України.

Відповідну заяву Кулеба зробив в інтерв'ю BBC Україна.

Читайте такожУкраїнському "безвізу" нічого не загрожує - КулебаМіністр констатував зміцнення позицій Росії в Білорусі, що вважає «ризиком для національної безпеки України».

Відео дня

«Від Мінська в мінській групі зараз є тільки назва, оскільки всі переговори відбуваються онлайн, всі до цього звикли. Ставлення Білорусі до України планово погіршується. Ми ніколи не виключали можливість перенесення перемовин з Мінська. Ми розуміємо, що чим більш недружніми будуть дії чи заяви Білорусі щодо України, чим сильніше ставатимуть позиції Росії в Білорусі, тим більш неприйнятними ставатиме Мінськ як місце для фізичних зустрічей», - сказав він.

За словами Кулеби, про ситуацію на Донбасі потрібно розмовляти напряму з президентом Росії Володимиром Путіним, а з ним можна зустрітися тільки на саміті в нормандському форматі.

Підготовка до наступної зустрічі у "нормандському форматі"

  • 22 серпня президент України Володимир Зеленський заявив, що зустріч радників лідерів країн «нормандського формату» має відбутись 28 серпня, потім планується зустріч глав МЗС та саміт на вищому рівні керівників України, Німеччини, Франції та РФ.
  • 24 серпня Кулеба повідомив про підготовку до можливої зустрічі голів МЗС країн «нормандського формату» у вересні.
  • 26 серпня керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що зустріч радників лідерів країн «нормандської четвірки», що планувалася на 28 серпня, перенесено на перші числа вересня.
  • Очікувалося, що від РФ у зустрічі візьме участь заступник голови адміністрації президента Дмитро Козак, від України - глава Офісу президента Єрмак, від Німеччини - помічник канцлера з питань зовнішньої політики Ян Хеккер, від Франції - радник президента Еммануель Бон.