Переговори проходили в Білорусі та Туреччині / фото ua.depositphotos.com

Під час російсько-українських переговорів у лютому-березні 2022 року не було реальної можливості обміняти припинення війни на військовий нейтралітет України. Таке завдання всерйоз не ставилося жодною зі сторін. Про це розповів радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк, який був членом української делегації на тих переговорах.

За його словами, у проекті потенційного мирного договору взагалі не було такого пункту, який передбачав би виведення російських військ на лінію розмежування 23 лютого 2022 року в обмін на юридичну відмову України від прагнення вступити до НАТО.

Подоляк зазначає, що завданням української делегації на переговорах було не підписання мирного договору з Росією, а спроба зрозуміти, які політичні цілі переслідує Росія своїм повномасштабним вторгненням – як далеко Кремль готовий зайти. І це завдання (зрозуміти цілі Росії) делегація виконала.

"На цих переговорах було зрозуміло, що Росія дійсно хоче максимально жорстоко поводитися з українською державністю. Тобто повністю зруйнувати цю державність військовим шляхом з додаванням дипломатичного тиску", – говорить Подоляк.

Також він стверджує, що другим завданням української делегації на переговорах було прагнення отримати "оперативну паузу" в бойових діях, щоб провести "внутрішнє перегрупування".

У свою чергу Росія на переговорах наполягала на роззброєнні України, відмові від участі у військових блоках і фактично на втраті Україною свого суверенітету. Подоляк підкреслює, що не було варіанту обміняти якісь поступки з боку України на припинення війни і повне виведення російських військ.

Російсько-українські переговори на початку вторгнення

Як писав УНІАН, перші з початку повномасштабної війни російсько-українські переговори відбулися 28 лютого в білоруському Гомелі, а 3 і 7 березня - в Бресті. Наступний раунд переговорів відбувся 29 березня у Стамбулі. Він був останнім.

Незабаром після цього російські війська змушені були відступити з північної частини України, і світу відкрилася картина масових звірств росіян в Бучі та інших окупованих містах. Після цього Володимир Зеленський заявив, що Буча "битиме по руках" при бажанні сісти за стіл переговорів з Росією.

Володимир Путін у середині квітня 2022 року визнав, що після Бучі переговорний процес зупинився.

Вас також можуть зацікавити новини: