Проти Петра Порошенка відкрили 15 нових проваджень / REUTERS

Проти екс-президента Петра Порошенка СБУ відкрила 15 нових проваджень.

Про це повідомили під час брифінгу в п’ятницю, 11 вересня адвокати Порошенка Ігор Головань і Ілля Новіков, передає НВ.

"4 вересня з’явилося 15 нових проваджень, спрямованих фактично проти п’ятого президента України Петра Порошенка", - заявив Головань і додав, що їх відкрили в СБУ.

Відео дня

За словами Голованя, у провадженнях йдеться про статті 110 ККУ (посягання на територіальну цілісність), 109 ККУ (повалення конституційного ладу, захоплення державної влади), державна зрада, привласнення власності, фінансування тероризму, втручання в роботу електронно-обчислювальних машин комп’ютерних мереж.

Читайте такожРосія ввела санкції проти Порошенка, Вакарчука та інших українців (список)

Він додав, що справи дублюють попередні. Зокрема, провадження щодо "Кузні на Рибальському" відновили за рішенням Печерського суду.

Кримінальні справи проти Порошенка

  • 18 червня генпрокурор Ірина Венедіктова заявила, що проти Порошенка розслідується близько 20 справ.
  • 18 червня Порошенко заявив, що проти нього порушено ще одну справу - за розпалювання міжрелігійної ворожнечі.
  • 8 липня суд відхилив клопотання про обрання запобіжного заходу для Порошенка у справі про призначення Сергія Семочка в Службу зовнішньої розвідки.
  • Порошенка підозрювали в наданні завідомо незаконного наказу, який спонукав тодішнього голову Служби зовнішньої розвідки Єгора Божка до перевищення службових повноважень - призначення Сергія Семочка на посаду першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки.
  • На початку липня керівник слідчої групи передав адвокатам п'ятого президента і нині народного депутата Петра Порошенка постанову про закриття кримінального провадження щодо можливих порушень при купівлі-продажу заводу "Кузня на Рибальському", в якому той фігурував.\
  • У серпні Печерський районний суд міста Києва зобов'язав Держбюро розслідувань відновити розслідування справи проти екс-президента Петра Порошенка щодо продажу "Кузні на Рибальському".
  • У листопаді 2019 року Київський апеляційний суд зняв арешт з заводу "Кузня на Рибальському", який придбав Сергій Тігіпко, оскільки арешт за клопотанням ДБР, на думку суддів, був необґрунтованим.