МЗС Росії взаємодіє з пропагандистами на кшталт Шарія / скріншот

Російська пропаганда використовувала Анатолія Шарія, який підозрюється в Україні у державній зраді, у своїх цілях. Про це сказав екс-редактор російського пропагандистського проекту "Sputnik Литва" Марат Касем про свою роботу в Росії в інтерв'ю проекту "Хроніки з Тетяною Поповою".

Він нагадав, що у січні 2022 року була річна прес-конференція міністра закордонних справ Сергія Лаврова. За його словами, на тій прес-конференції виступав нібито український журналіст – так його оголосили, Анатолій Шарій.

"Це ще один момент того як взаємодіє МЗС Росії з пропагандистами на кшталт Шарія. Зав'язується дискусія - він нібито критикує російську владу, робить це м'яко, підставляється під її удари і його починають асоціювати з українською державою. Не з тим, що він живе в Іспанії, а з Україною", - розповів Касем. 

Відео дня

За його словами, потім з'являються заголовки в стилі: представник МЗС Росії Марія Захарова жорстко поставила на місце українського журналіста. Касем підкреслив, що російський пропагандистам такі заголовки надсилають для використання.

"Тобто пишуть не те, що вона відповіла Шарію з литовським громадянством, який живе в Іспанії. Це ще варіант пропагандистської роботи", - додав Касем.

Він також упевнений, що тоді, за місяць до 24 лютого 2022 року Лавров і Захарова не були поінформовані, що буде повномасштабна війна з Україною.

"Вона щиро вірить в те, що говорить, на відміну від Кисельова і Соловйова. Вона реально переконана прихильниця російського світу", - повідомив Касем.

Справа Шарія - деталі

У лютому 2021 року Служба безпеки України повідомила Анатолію Шарію про підозру у державній зраді, що діяв на шкоду нацбезпеці України в інформаційній сфері, ймовірно, на замовлення іноземних структур.

У 2022 році Україна ініціювала процедуру екстрадиції Шарія з Іспанії, куди він поїхав ще у 2019 році. Правоохоронні органи Іспанії затримували Шарія, проте суд залишив його на волі – під підпискою про невиїзд. У жовтні 2022 року стало відомо, що в Іспанії закрили справу про екстрадицію Шарія, бо він більше не перебуває в цій країні. 

Будинок підозрюваного в державній зраді Анатолія Шарія в роду-де-Бера (Таррагона, Іспанія) закидали коктейлями Молотова. Сам Шарій в повідомленнях в Telegram пов'язав напад на будинок зі своїм недавнім "розслідуванням" про поширення наркотиків в Україні і Європі і погрозами, які нібито отримував після публікації. 

Вас також можуть зацікавити новини: