Фото УНІАН, Денис Прядко

Якщо в Міноборони ініціюють якісь зміни в системі харчування військових ЗСУ, то це питання має пройти через Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Поки що ж, про запропоновані головою Державного оператора тилу Арсеном Жумаділовим новації у харчових закупівлях, ВР жодних офіційних документів не отримувала. Разом з тим, підстав відмовлятися від реформи за стандартами НАТО, яка сьогодні передбачає харчування ЗСУ за системою Каталогу, в оборонному комітеті не бачать. Там  вважають, що повернення до старої моделі харчування ЗСУ та примноження кількості закупівель (продукти – окремо, доставка і пакування – окремо) спровокують зниження якості харчування військових.

"Ми на комітеті точно таке питання не розглядали. Жодних офіційних повідомлень від МОУ до членів комітету не надходило. Це питання точно б мало пройти через наш комітет. Раз ні – все це вкрай малоймовірно. Може хтось має ідеї, але я не думаю що вони будуть реалізовані з огляду на позицію нашого комітету. Вона полягає у тому, що ця система  харчування  (закупівля комплексної послуги харчування за каталогом, – Ред.) абсолютно адекватна, її просто треба удосконалити з огляду на реалії. А в цілому, у нас до неї зауважень нема точно. Стара радянська система, яка існувала, з гнилою картоплею, - ми це точно навряд чи пропустимо. У нас навпаки коли була зустріч з командою міністра нового (Рустема Умєрова, – Ред.)., і питання харчування розглядали також, то  один з пріоритетів був – створення Агенції оборонних закупівель. Про харчування ми ж говорили, що це – нормальна система. Тому думаю, що це зміни малоймовірні", – зауважив нардеп оборонного комітету Федір Веніславський.

Відео дня

Нагадаємо, що ініціативу змінити систему закупівель харчування для ЗСУ оголосив призначений за попереднього міністра оборони керівником Агенції оборонних закупівель Арсен Жумаділов. Він пропонує закуповувати для ЗСУ певні продукти окремо, послуги з їх доставки, пакування, зберігання чи приготування, за потреби, також окремо.

Фактично це може означати повернення до старої системи закупівель, коли такого поняття як комплекс послуг харчування за каталогом не існувало. Натомість МО проводив закупівлі харчів в одних постачальників, а послугу з їх обробки – в інших аутсорсерів. Крім того, стара система харчування передбачала доступність для військових 32 видів продуктів, а чинна система каталогу передбачає понад 400 різних позицій.

Запровадження системи харчування ЗСУ по каталогу відбулося на виконання вимог стандартів Альянсу НАТО. Вона дозволила відмовитися від фірм-посередників та зобов’язала компанії-постачальників МОУ гарантувати доступність ЗСУ великої кількості продуктів (різних видів овочів, фруктів, м’яса), брати на себе відповідальність за логістику, безпечність, свіжість та якість їжі.