Партія колишнього прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, ймовірно, отримає достатньо голосів та сформує коаліцію. А її лідер може стати очільником уряду. Він уже заявив про наміри припинити будь-які поставки зброї до України, ветувати її вступ до НАТО та знизити санкційний тиск на Росію.

Проте в заяві Фіцо про наміри припинити військову допомогу нема нічого дивного. Адже й раніше він виступав проти передачі Україні винищувачів Міг-29 і взагалі у нього погляди, м’яко кажучи, не проєвропейські.

Загалом щодо Словаччини, то ми дійсно отримували від цієї країни 155-міліметрову самохідну артилерійську установку Zuzana. Окрім цього, Словаччина передавала нам іншу зброю, але через інші країни. Наприклад, були передані БМП-1. Передача відбувалася через Чехію і замість них Словаччина отримувала танки Leopard 2A4 за програмою заміни… Словаччина - це не тільки Zuzana, а і інша техніка радянського зразка – авіація і, відповідно запчастини до авіації та інші елементи, наприклад ракетна зброя – ракети повітря-повітря до Міг-29.

Відео дня

Тобто, якщо говорити про співпрацю між Україною та Словаччиною надалі, то їй дійсно ще є, що нам передавати.

Адже не забуваємо, що Словаччина - це країна з колишнього соцтабору, і в неї на збереженні залишилася деяка техніка радянського зразка, а також боєприпаси. Щось ми вже отримали - це і та сама Zuzana, це і Міг-29, і БМП-1, але є інші типи озброєння, які нам можуть бути цікаві. Тож Роберт Фіцо, якщо він переможе, я не виключаю, буде намагатися повпливати, аби ці поставки або більше не відбувалися, або були мінімізовані. Отже, він є для нас відповідною загрозою.

Проте, варто розуміти, що загальна більшість словаків - як в політикумі (навіть серед політичних сил, з якими, ймовірно, партія Фіцо муситиме створювати коаліцію), так і в суспільстві – виступають за підтримку України.

Тобто там немає якоїсь жорсткої українофобії. Ба більше, і прем’єр-міністр, і президент – не є односібними керівниками країни. Навколо них є свій пул – пул партій, пул впливових осіб. Врешті-решт, міжнародні партнери теж мають вплив на Словаччину по тих чи інших питаннях. Тому, на мій погляд, Роберту Фіцо вдасться й надалі демонструвати українофобську позицію з якимось високим коефіцієнтом корисної дії для своїх планів. Він може намагатися вплинути на скорочення постачання озброєння нашій державі, але далеко не факт, що ці плани будуть реалізовані на практиці через вагомі аргументи міжнародних партнерів Братислави.

Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив"