Ілюстрація / REUTERS

Від'єднання Росії від всесвітньої платіжної системи SWIFT може призвести до проблем у зовнішній торгівлі, падіння акцій російських компаній і фінансової кризи.

Про це «Обозревателю» заявив фінансовий аналітик Володимир Мазуренко, коментуючи слова посла України в США Володимира Єльченка про те, що РФ може спровокувати нові санкції, зокрема від'єднання від платіжної системи.

Читайте такожВ Кремле отказались гарантировать режим прекращения огня на Донбассе

Відео дня

"Повне від'єднання від SWIFT було б рівноцінно пострілу в голову. Що таке SWIFT? Це міжбанківська система обміну інформацією. За допомогою такої системи банки швидко й безпечно передають інформацію про платежі між собою. Росія, як ще приблизно 200 країн, є членом системи. З її допомогою підтверджуються платежі за імпорт, експорт", – пояснює Мазуренко.

Якщо від'єднати Росію від системи, під загрозою опиниться зовнішня торгівля Росії. В Ірані, додає аналітик, виник дефіцит на імпортну продукцію. "Я не думаю, що всі російські банки можуть від'єднати від SWIFT. Навіть в Ірані вимикали близько половини банків. Від'єднання від системи вплине на всю фінансову систему. Думаю, можна очікувати вслід і складності у виданні кредитів. Втратять і російські компанії. Це буде дуже серйозний удар», – сказав експерт.

Відзначимо, про можливе від'єднання Росії від SWIFT говорять ще з 2015 року. Днями схожу заяву зробив і український посол в США. "Якщо Росія буде продовжувати поводитися так, як вона поводиться сьогодні, а думаю, найближчим часом це не зміниться, то вони дочекаються ще й таких санкцій, як від'єднання від системи SWIFT", – зазначив дипломат.