Член штабу опозиції розповів про реакцію Лукашенка на рішення України / фото REUTERS

Олександр Лукашенко дуже болісно поставився до ініціативи української сторони щодо залучення "айтішників", хоча він сам розв'язав жорсткі репресії проти IT-компаній.

Читайте також"Ми на боці білоруського народу": Кулеба про невизнання легітимності Лукашенка

Таку думку висловив член Координаційної ради опозиції Білорусі Андрій Курейчик в ефірі телеканалу «Україна 24», коментуючи передачу білоруським МЗС українському послу ноти у зв'язку з указом президента Володимира Зеленського про залучення до України білоруських IT-фахівців.

Відео дня

«Річ у тім, що IT-сектор - це найбільший донор білоруської економіки, він приносить більше чистого прибутку, ніж сільське господарство і будь-який інший індустріальний сектор. Його втрата означатиме кінець білоруського економічного дива. Тому Лукашенко дуже болісно поставився до цієї ініціативи української сторони, хоча при цьому сам розв'язав жорсткі репресії проти IT-компаній, оскільки всі вони виявилися на опозиційній стороні й виходили активно на марші, фінансували лідерів протестного руху», - заявив представник Координаційної ради.

Він наголосив, що заборонити виїжджати "айтішникам" неможливо, це високооплачувані люди, які можуть купити квиток до будь-якої країни Європи.

«Величезна кількість фрілансерів попрямувала в Україну, куди швидко та легко можна в'їхати, оскільки зараз проблема з видачею віз через те, що Лукашенко вигнав усіх послів Євросоюзу. Білорусі практично перестали видавати шенгенські візи та інші візи до Європи, тому Україна залишилася найперспективнішим напрямком», - зазначив Курейчик.

Залучення ІТ-фахівців з Білорусі в Україні та реакція Мінська

  • 4 жовтня президент України Володимир Зеленський підписав указ про заходи щодо залучення ІТ-фахівців з Білорусі. Згідно з указом, Кабінет міністрів має продовжити до 180 днів на рік строк тимчасового перебування на території України громадян Білорусі. Це стосується підприємців, висококваліфікованих спеціалістів, зокрема фахівців у сфері інформаційних технологій та інновацій, імміграція яких відповідає інтересам України, та членів їхніх сімей.
  • Також уряд має запровадити пілотний проект щодо спрощеного оформлення посвідок на тимчасове проживання для цих категорій громадян Білорусі. Окремо уряд повинен оптимізувати порядок одержання дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства для працевлаштування громадян Білорусі, які є висококваліфікованими ІТ-спеціалістами.
  • 13 жовтня Кабмін спростив порядок оформлення посвідок на тимчасове проживання для ІТ-фахівців з Білорусі.
  • 14 жовтня до МЗС Білорусі викликали посла України Ігоря Кизима і вручили ноту у зв’язку з виданням президентом указу про заходи із залучення білоруських ІТ-фахівців. В МЗС Білорусі розцінюють указ як «недружній і дискримінаційний крок» української сторони.
  • У Міністерстві закордонних справ України у відповідь на ноту Мінська зазначили, що Україна традиційно відкрита і дружня для громадян Білорусі.