7 грудня відбулася телефонна розмова канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Росії Володимира Путіна / фото REUTERS

Президент Росії Володимир Путін і канцлер Німеччини Ангела Меркель вирішили активізувати роботу «нормандського формату» через невиконання рішень саміту в Парижі.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це журналістам заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, відповідаючи на запитання, чи є дата зустрічі помічників глав держав «нормандського формату».

«Є, безумовно, розуміння у глав держав, що треба рухатися перед. Глави держав усвідомлюють, що є причиною для такого простою. Причиною є, власне, як ми всі знаємо, невиконання тих паризьких домовленостей. І ось у цій ситуації невиконання якраз Путін і Меркель вирішили активізувати роботу на експертному рівні. На рівні помічників, з тим, щоб намацати якісь шляхи для знаходження вирішення цієї ситуації», - сказав Пєсков.

Відео дня

При цьому він додав, що помічники самі узгодять дату зустрічі.

Читайте такожЗеленський у річницю зустрічі лідерів "нормандської четвірки" оприлюднив фото з Путіним

Розмова Путіна з Меркель: що відомо

  • 7 грудня відбулася телефонна розмова Меркель і Путіна.
  • У Кремлі за підсумками їхньої телефонної розмови заявили про намір продовжити роботу в «нормандському форматі», в тому числі по лінії політичних радників лідерів Росії, ФРН, Франції та України.
  • Як було сказано в прес-релізі за підсумками телефонної розмови, співрозмовники «із задоволенням констатували, що в цілому (на Донбасі - УНІАН) дотримується перемир'я, запроваджене відповідно до підписаних у липні в рамках Контактної групи «Заходів щодо посилення режиму припинення вогню». «Разом з тим висловлено ​​заклопотаність у зв'язку з відсутністю прогресу в реалізації політичних аспектів Мінських домовленостей 2015 року, а також рішень «нормандської четвірки», прийнятих рік тому на саміті в Парижі», - зазначали в прес-службі Кремля.

Зустрічі лідерів країн "нормандського формату"

  • 9 грудня 2019 року в Парижі відбувся саміт у «нормандському форматі» за участі президента України Володимира Зеленського, президента Франції Еммануеля Макрона, канцлера Німеччини Меркель і президента Росії Путіна.
  • Сторони, зокрема, домовилися про припинення вогню і відведення військ в трьох нових пунктах поблизу лінії розмежування, обмін полоненими до кінця року у форматі «всіх на всіх», а також про проведення наступного «нормандського» саміту через чотири місяці.
  • Нормандський формат - тип зустрічей у чотиристоронньому форматі (Україна - Німеччина - Франція - Росія), де обговорюються питання щодо російської збройної агресії проти України. Назва формату походить від зустрічі глав цих чотирьох держав, котра вперше відбулася 6 червня 2014 року, в містечку Бенувіль, що в Нормандії (Франція).