ВР в першому читанні схвалила законопроект про реформування військкоматів / фото УНІАН, Олександр Кузьмін

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку" (№ 3553).

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 226 народних депутатів.

Законопроектом передбачено реформування місцевих органів військового управління шляхом створення на базі районних (об'єднаних районних), міських (об'єднаних міських) військових комісаріатів, військових комісаріатів АР Крим, областей, міст Києва та Севастополя відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Відео дня

Також проектом передбачено удосконалення порядку здійснення військового обліку призовників, військовозобов'язаних, у тому числі запровадження військового обліку резервістів, визначення органів його ведення та їх повноважень.

Читайте такожГенштаб хоче скоротити кількість призовників восени

Крім того, передбачено запровадження нового виду військової служби – військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, порядку його організації та проведення, передбачення для осіб, які призиваються, трудових, освітніх гарантій, гарантій соціально-правового захисту.

Законопроектом пропонується надати президенту право щодо неодноразового призову на військову службу без оголошення мобілізації осіб, які вже відслужили відповідні строки військової служби і зараховані у резерв першої черги, а також визначення ним завдань, строків, обсягів та порядку проведення такого призову.

Також пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачивши, зокрема, збільшення штрафу за умисне зіпсуття військово-облікових документів чи втрату їх з необережності , за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Законопроектом визначається, що у разі вчинення особою правопорушень, зокрема, порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку, а також порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію за зверненням військового комісара, порушник доставляється поліцейськими до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Вас також можуть зацікавити новини