Жульєн – гаряча закуска у невеликому порційному горщику – кокотниці.
Найчастіше жульєн готують з грибами. Однак можливі варіанти з курятиною, овочами, рибою або морепродуктами. Іноді для страви беруть половину курячого м'яса та половину грибів.
Жульєн з курятиною
- Курка відварна - 150 г
- Цибуля ріпчаста - 0,5 шт.
- Сир твердих сортів - 75 г
- Вершки (35%) - 150 мл
- Масло вершкове - 25 г
- Сіль, перець - за смаком
М'ясо птиці відварити, остудити, відокремити від кісток.
Цибулю дрібно нарізати. Сир натерти на великій тертці.
Читайте такожСоковиті котлети на пару: як приготувати страву в мультиварці
На сковороді розтопити вершкове масло, викласти нарізану цибулю й обсмажувати до прозорості цибулі. Коли вона буде майже готова, додати дрібно нарізану курку.
Через 5 хвилин після додавання курки, влити у сковорідку вершки. Розмішати, додати сіль, перець та улюблені спеції. Варити 5 хвилин, потім розкласти по кокотницях. Зверху кожну порцію жульєну присипати товстим шаром сиру.
Розігріти духовку до 250°C і відправити в неї кокотниці. Щойно сир зарум'яниться, дістати горщики з духовки. Подавати жульєн варто у гарячому стані.
Грибний жульєн
- Гриби (свіжі) - 300 г
- Масло вершкове - 60 г
- Молоко - 500 мл
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Сік половинки лимона
- Борошно - 2 ст. л.
- Сир твердий - 200 г
Цибулю нарізати смужками й обсмажити на вершковому маслі.
Гриби нарізати тонкими великими шматочками, додати до цибулі. Влити лимонний сік, додати спеції, накрити кришкою й тушкувати.
Приготування білого соусу. Половину вершкового масла розтопити в каструлі з товстим дном, всипати туди борошно. Потім тонкою цівкою влити молоко, постійно розмішуючи борошно лопаткою. Зменшити вогонь й залишити кипіти 30-40 хвилин. Наприкінці додати трохи мускатного горіха.
У формочки для жульєну розкласти гриби з цибулею. Всипати сир, трішки перемішати й залити соусом. Зверху посипати сиром. Запікати в духовці хвилин 15 при температурі 180°C.
Жульєн з креветками
- Креветки (варено-морожені) - 200 г
- Печериці - 200 г
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Вершки жирністю 10% - 250 мл
- Вершкове масло - 2 ст.л.
- Оливкова олія - 2 ст.л.
- Борошно - 1 ст.л.
- Сир - 50 г
- Мускатний горіх - 1/3 ч.л.
- Сіль, чорний мелений перець - за смаком
Цибулю нарізати дрібно. Розігріти в сковороді оливкову олію й обсмажити на ній цибулю на невеликому вогні до прозорості (приблизно 4-5 хвилин).
Читайте такожСитна пшенична каша: як приготувати корисну крупу
Печериці очистити, нарізати тонкими пластинками та додати до цибулі. Обсмажувати 5-6 хвилин. Зняти з вогню.
Приготування соусу. Обсмажити на сухій сковороді борошно протягом 1 хвилини. Додати вершкове масло, готувати 2 хвилини, постійно помішуючи. Влити у сковороду вершки, ретельно перемішати, щоб не утворилися грудки. Довести до кипіння й зняти з вогню. Додати у соус гриби з цибулею, мускатний горіх, сіль, чорний мелений перець, перемішати.
Креветки розморозити, залити окропом на 3 хвилини та очистити. Розкласти їх по порційні формочки, які перед тим слід змастити олією.
Поверх креветок розкласти вершково-грибний соус. Сир натерти на дрібній тертці, посипати жульєн. Запікати жульєн 10 хвилин у розігрітій до 200°C духовці. Подавати відразу.
Інші рецепти, які можуть зацікавити:
- Ароматний томатний сік: рецепти смачної заготовки на зиму
- Як приготувати баклажанну ікру: найкращі рецепти смачної закуски
- Смачні пиріжки з яблуками: як приготувати в духовці та на сковороді
- Як смачно замаринувати скумбрію: рецепти неймовірно апетитної рибки
- Салат з куркою та ананасами: як приготувати смачну страву