Рецепт смачного жульєну / фото ua.depositphotos.com

Найчастіше жульєн готують з грибами. Однак можливі варіанти з курятиною, овочами, рибою або морепродуктами. Іноді для страви беруть половину курячого м'яса та половину грибів.

Жульєн з курятиною

  • Курка відварна - 150 г
  • Цибуля ріпчаста - 0,5 шт.
  • Сир твердих сортів - 75 г
  • Вершки (35%) - 150 мл
  • Масло вершкове - 25 г
  • Сіль, перець - за смаком

М'ясо птиці відварити, остудити, відокремити  від кісток.

Цибулю дрібно нарізати. Сир натерти на великій тертці.

Читайте такожСоковиті котлети на пару: як приготувати страву в мультиварці

На сковороді розтопити вершкове масло, викласти нарізану цибулю й обсмажувати до прозорості цибулі. Коли вона буде майже готова, додати дрібно нарізану курку.

Через 5 хвилин після додавання курки, влити у сковорідку вершки. Розмішати, додати сіль, перець та улюблені спеції. Варити 5 хвилин, потім розкласти по кокотницях. Зверху кожну порцію жульєну присипати товстим шаром сиру.

Розігріти духовку до 250°C і відправити в неї кокотниці. Щойно сир зарум'яниться, дістати горщики з духовки. Подавати жульєн варто у гарячому стані.

Грибний жульєн

  • Гриби (свіжі) - 300 г
  • Масло вершкове - 60 г
  • Молоко - 500 мл
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Сік половинки лимона
  • Борошно - 2 ст. л.
  • Сир твердий - 200 г

Цибулю нарізати смужками й обсмажити на вершковому маслі.

Гриби нарізати тонкими великими шматочками, додати до цибулі. Влити лимонний сік, додати спеції, накрити кришкою й тушкувати.

Як приготувати жульєн / фото ua.depositphotos.com

Приготування білого соусу. Половину вершкового масла розтопити в каструлі з товстим дном, всипати туди борошно. Потім тонкою цівкою влити молоко, постійно розмішуючи борошно лопаткою. Зменшити вогонь й залишити кипіти 30-40 хвилин. Наприкінці додати трохи мускатного горіха.

У формочки для жульєну розкласти гриби з цибулею. Всипати сир, трішки перемішати й залити соусом. Зверху посипати сиром. Запікати в духовці хвилин 15 при температурі 180°C.

Жульєн з креветками

  • Креветки (варено-морожені) - 200 г
  • Печериці - 200 г
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Вершки жирністю 10% - 250 мл
  • Вершкове масло - 2 ст.л.
  • Оливкова олія - 2 ст.л.
  • Борошно - 1 ст.л.
  • Сир - 50 г
  • Мускатний горіх - 1/3 ч.л.
  • Сіль, чорний мелений перець - за смаком

Цибулю нарізати дрібно. Розігріти в сковороді оливкову олію й обсмажити на ній цибулю на невеликому вогні до прозорості (приблизно 4-5 хвилин).

Читайте такожСитна пшенична каша: як приготувати корисну крупу

Печериці очистити, нарізати тонкими пластинками та додати до цибулі. Обсмажувати 5-6 хвилин. Зняти з вогню.

Приготування соусу. Обсмажити на сухій сковороді борошно протягом 1 хвилини. Додати вершкове масло, готувати 2 хвилини, постійно помішуючи. Влити у сковороду вершки, ретельно перемішати, щоб не утворилися грудки. Довести до кипіння й зняти з вогню. Додати у соус гриби з цибулею, мускатний горіх, сіль, чорний мелений перець, перемішати.

Креветки розморозити, залити окропом на 3 хвилини та очистити. Розкласти їх по порційні формочки, які перед тим слід змастити олією.

Поверх креветок розкласти вершково-грибний соус. Сир натерти на дрібній тертці, посипати жульєн. Запікати жульєн 10 хвилин у розігрітій до 200°C духовці. Подавати відразу.

Інші рецепти, які можуть зацікавити:

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram