Самоси - це пиріжки з прісного тіста трикутної форми. Загортають в них як фруктову, так і солону начинку. Такі пиріжки дуже популярні в Криму - їх можна купити на пляжах і в кіосках. А батьківщиною страви вважається Індія та інші країни Близького Сходу. В азіатських країнах є також схоже блюдо самса, але її частіше запікають, а самоси переважно смажать.
Ми розповімо, як приготувати солоні і солодкі кримські самоси - рецепт недорогий і доступний кожному.
Самоси з персиками рецепт
Інгредієнти:
- борошно - 300 г;
- вода - 150 г;
- вершкове масло або олія - 50 г;
- сіль - щіпка;
- персики - 500 мл;
- цукор - 4 стол.л.;
- олія для смаження - 500 мл.
Борошно змішати з сіллю і розтопленим в мікрохвильовці вершковим маслом або олією. Влити холодну воду і замісити густе тісто. Накрити плівкою і залишити на 30 хвилин.
Для начинки можна використовувати будь-які ягоди і фрукти. Дуже смачно виходить з персиками. Нарізати персики кубиком і змішати з цукром.
Тісто вимісити ще раз і розділити на 10-12 однакових частин. Розкачати шматочки тіста в тонкі коржі. Викласти по центру фруктову начинку і защипнути у формі трикутника. Щільно затисніть шов на самосах, щоб начинка не просочилася.
Добре розігріти соняшникову олію і обсмажити самоси з фруктами у фритюрі до золотистого кольору. Готові пиріжки викласти на папір, щоб вбрався зайвий жир.
Самоси рецепт в духовці з м'ясом
Інгредієнти:
- борошно - 3 склянки або 500 г;
- холодна вода - 1 склянка або 200 мл;
- сіль - 1 чайн. л.;
- олія - 1 стол.л.;
- масло вершкове - 50 г;
- цибуля - 3 шт.;
- куряче м'ясо - 500 г;
- яйце для змазування - 1 шт.;
- кунжут для посипання;
- спеції за смаком - 2 чайн. л.
Вершкове масло заздалегідь дістати з холодильника, щоб воно розм'якшилося. У миску просіяти борошно, додати сіль і влити холодну воду. Замісити густе тісто, вливаючи в процесі замішування соняшникову олію. Готове тісто накрити плівкою і залишити на 15 хвилин.
Стіл присипати борошном і тонко розкачати тісто. Верхню частину тіста змастити розм'якшеним вершковим маслом за допомогою кулінарної кисті. Загорнути тісто в рулет, накрити плівкою і поставити на 1 годину в холодильник.
Курку нарізати ножем на невеликі шматочки. Можна використовувати також будь-яке інше м'ясо або фарш. Додати до м'яса спеції за смаком - рекомендується взяти зіру і хмелі-сунелі. Цибулю дрібно нарізати і додати до м'яса. Чим більше цибулі, тим смачнішою буде страва. Збити до однорідності яйце для змазування пиріжків.
Тісто дістати з холодильника і нарізати на невеликі однакові прямокутники. Викласти в кожен куряче м'ясо і защипнути самоси в формі трикутника. Покласти пиріжки на деко з пергаментом, змастити яйцем і посипати кунжутом. Запікати самоси з м'ясом 20 хвилин при 200°.