Штоллен рецепт / фото ua.depositphotos.com

Штоллен – це німецький десерт зі здобного дріжджового тіста, в який додають цукати, родзинки, ром, марципан та інші продукти. Випічка має овальну форму, що символізує новонародженого Ісуса.

Зверху штоллен покривається шаром масла і цукровою пудрою. Німецькі господині готують штоллен заздалегідь і залишають його "дозрівати" в холодильнику на 2-3 тижні.

Рецепт штоллена не можна назвати простим, але результат вартий всіх зусиль. Неймовірно ароматний і барвистий кекс обов'язково закохає в себе всю сім'ю. Приготувати штоллен можна заздалегідь і витримати в холодильнику кілька тижнів. Або ж з'їсти відразу, адже утриматися дуже непросто.

Відео дня

Різдвяний штоллен: класичний рецепт

  • Борошно пшеничне – 350 г.
  • Суміш будь-яких горіхів – 2 склянки
  • Цукати і родзинки за смаком.
  • Цедра 1/2 лимона.
  • Ванілін – 0,5 пакетика.
  • Сухі дріжджі – 15 г.
  • Масло вершкове – 120 г.
  • Свіжі яєчні жовтки – 6 шт.
  • Молоко – 100 г.
  • Цукор – 4 ст. л.
  • Ром темний або лікер – 80 г.
  • Сіль – 1 ч. л.

Для покриття:

  • Вершкове масло – 100 г.
  • Цукрова пудра – 100 г.

Сухофрукти, родзинки, горіхи і цукати залити ромом і залишити на 3 години. Відкинути на друшляк і злити алкоголь (за бажанням його пізніше можна додати в випічку), обваляти сухофрукти в борошні.

Молоко змішати з цукром і дріжджами, додати кілька столових ложок борошна і сіль. Вимісити опару і залишити в теплому місці на 20 хвилин. Окремо змішати ванілін з розм'якшеним маслом. В опару додати решту борошна, масло з ваніліном, терту цедру лимона і жовтки. Вимісити гладке тісто.

У тісто для штоллена покласти суміш цукатів, сухофруктів і горіхів. Вимісити до однорідності. Викласти тісто в миску і поставити в тепле місце на 2 години під рушником. Потім розкачати тісто у формі овалу і зробити поглиблення посередині. Перекласти штоллен на деко і залишити на 1 годину.

Штоллен рецепт домашній / фото ua.depositphotos.com

Випікати штоллен 1 годину при температурі 180°. Через 40 хвилин випічку накрити фольгою, щоб вона не підгоріла. Розтопити масло для змазування штоллена. Гарячий штоллен змастити маслом і посипати цукровою пудрою. Залишити різдвяний штоллен на 2-3 тижні в холодильнику, або з'їсти відразу.

Вам також може бути цікаво: