
Великдень 2025 для багатьох українців, змучених війною, буде в кращому разі тихим сімейним святом. Але навіть у часи, коли для радості приводів небагато, хочеться створити настрій і собі, і своїм близьким. Велике церковне свято - чудовий привід, особливо якщо ви звикли самі робити великодню випічку.
Новий тренд 2025 року - дубайський шоколад - поширився і на християнське свято. У мережі багато кулінарів печуть дубайську паску - рецепт її ми наводимо нижче.
Як зробити дубайську паску - покрокова інструкція
Якщо ви свого часу спробували дубайський шоколад із фісташковою пастою, і він вам сподобався, то нічого не заважає поєднати приємне з корисним. Ви можете спекти до свята паску, але з нотками сходу - зі смаком того самого "заморського" частування.
Інгредієнти:
- 600 грамів пшеничного борошна;
- 300 мл молока 2.5%;
- 10 грамів сухих дріжджів;
- 50 грамів какао порошку;
- 150 грамів цукру;
- 50 грамів вершкового масла.
- 50 грамів тіста катаїфі або подрібненого тіста філо;
- 5 грамів фісташкової пасти;
- 20 грамів кунжутної пасти;
- сіль.
Розчинити дріжджі в теплому молоці, додати столову ложку цукру та борошна. Усе це перемішати і залишити на 30 хвилин у теплому місці - так готується класична опара. В окремій мисці збити яйця з цукром, всипати какао, покласти вершкове масло, збити міксером або вінчиком до отримання однорідної маси. Узяти 300 грамів борошна, просіяти його в миску, туди влити опару і яєчну суміш. Перемішати, накрити рушником, залишити в теплому місці на 40-50 хвилин.
Після того як тісто підніметься, замісити його руками, знову укутати в рушник і знову почекати годину. Потім розкласти тісто по формах, паперових або металевих, і почекати півгодини. Цей час потрібен для "вистоювання" тіста - тільки через 30 хвилин можна ставити заготовки в розігріту до 180 градусів духовку на 20-25 хвилин.
У цей час можна зробити начинку - з'єднати крихту тіста катаїфі або подрібненого філо, кунжутну і фісташкову пасти. Усе це посолити і перемішати, дочекатися готовності самих пасок. Вийняти паски з духовки, остудити і заповнити начинкою за допомогою кондитерського мішка. Для того щоб вам зручніше було це робити, краще вирізати серединку паски, а саму "шапочку" не викидати - вона потім закриє отвори у випічці.
Верх великоднього частування прикрашайте на свій смак - можна полити випічку класичною білою глазур'ю або розтопленим шоколадом, викласти цукати, шоколадні прикраси або традиційну різнокольорову посипку. Деякі кулінари навіть використовують горіхову крихту - дубайська паска в будь-якому разі буде дуже смачною.