
Благовіщення Пресвятої Богородиці - свято, яке щорічно відзначають 7 квітня. Цей день у церковному календарі відзначений як дата, коли Діва Марія отримала благу звістку про народження сина - Спасителя нашого Ісуса Христа. Благовіщення потрапляє в суворий Великий піст, тому харчуватися можна тільки дозволеними продуктами.
УНІАН розповість, що їдять на Благовіщення та які частування приготувати до столу.
Рибний суп із сочевицею
- риба - 300 гр;
- сочевиця - 50 гр;
- морква - 1 шт;
- цибуля ріпчаста - 1 шт;
- лимон - за смаком;
- картопля - 3 шт;
- помідор - 1 шт;
- сіль, перець, кріп - за смаком.
Рибу, картоплю, цибулю і помідор вимити, почистити і нарізати кубиками. Картоплю, рибу і сочевицю викласти в каструлю, залити холодною водою і довести до кипіння. Протягом 20 хвилин проварити, посолити та перемішати.
На сковорідці обсмажити цибулю, моркву та помідор. Додати в суп, проварити 10-15 хвилин, потім додати спеції або сіль, перемішати. За 2 хвилини до закінчення приготування страви додати подрібнений кріп і сік лимона.
Заливний пиріг із минтаєм і картоплею

- філе минтая - 500 г;
- картопля - 4 шт;
- цибуля - 1 шт;
- мелена паприка - 1 ч.л;
- кунжут;
- сіль, перець, інші спеції.
Для тіста:
- яйця - 2 шт;
- кефір - 150 мл;
- борошно - 180 гр;
- розпушувач - 5 гр;
- рослинна олія - 15 мл;
- сіль, щіпка соди.
Філе минтая очистити, промити, нарізати шматочками, відварити в підсоленій воді. Картоплю очистити, нарізати соломкою й обсмажити на олії. В окремій мисці з'єднати яйця, кефір, сіль, соду та олію. Додати борошно і розпушувач, замісити тісто. Змастити форму для запікання вершковим маслом, вилити половину тіста і картоплю. Потім викласти рибу і знову залити тістом. Наприкінці посипати кунжутом і запікати 30-40 хвилин за температури 180℃.
Пиріг із рибою в духовці
- філе будь-якої білої риби - 500 гр;
- помідори середні - 2 шт;
- болгарський перець - 1 шт;
- цибуля - 1 шт;
- морква - 1 шт;
- часник - 1 зубчик;
- сметана - 200 гр;
- сіль, перець - за смаком.
Цибулю дрібно нарізати, тушкувати на пательні до м'якості та золотистої скоринки. Додати моркву, натерту на тертці, покрити водою і тушкувати 5 хвилин. Помідори та перець нарізати кубиками, додати до овочів і знову тушкувати 5 хвилин. Наприкінці додати подрібнену зелень.
Філе риби нарізати порційними шматками, натерти часником, посипати сіллю та перцем. Обсмажити на сковороді з кожного боку по 3-4 хвилини. У форму для запікання викласти овочі та рибу, залити сметаною. Запікати 30 хвилин за 200℃.