
Абрикос – дивовижний яскравий плід, наповнений літнім спекотним сонцем і вітамінами. Зі свіжих фруктів можна приготувати багато різних страв, зокрема десерти та випічку.
А на зиму варто законсервувати абрикоси або зварити з них ароматний джем або варення. Баночка такої смачної заготовки підніме настрій довгою і холодною зимою. А часу на їх піде зовсім небагато.
Абрикосовий джем на зиму
- Абрикоси спілі - 500 г
- Цукор - 400 г
- Вода - 1 ст.
Абрикоси дуже ретельно вимити, розділити на половинки, видалити кісточки.
Читайте такожСмачна й корисна курага: як сушити абрикоси в домашніх умовах
Скласти половинки абрикосів в антипригарну каструлю або іншу посудину з товстим дном. Залийте їх водою так, щоб тільки покрило, але не більше. Варити до м'якості фруктів, не більш ніж 10 хвилин.
Коли абрикоси стали м'якими, взяти сито і протерти їх від шкурок і жилок. У результаті вийде ніжне й однорідне абрикосове пюре.
Додати до нього цукор, перемішати. Каструлю з джемом покласти на вогонь, довести до кипіння і варити близько 45-60 хвилин до бажаної густоти. Знімати піну й періодично перемішувати джем дерев'яною лопаткою.
Готовий джем розлити по стерильних баночках і закатати стерильними кришками. Дати йому охолонути й прибрати у прохолодне місце для зберігання.
Варення з абрикосів шматочками у сиропі
- Абрикоси - 5 кг
- Цукор - 5 кг
- Вода - 5 ст.
Вимити абрикоси, обсушити їх, акуратно видалити кісточки.
У високу каструлю викласти цукор, влити воду і покласти на вогонь. Після закипання сироп буде дуже пінитися, але через пару хвилин заспокоїться.
Приблизно через 5 хвилин акуратно викласти у сироп абрикоси. Проварити до повторного закипання і прибрати з вогню. Перемішувати не потрібно, можна лише злегка струснути каструлю.

Щойно абрикоси повністю охолонуть, знову покласти їх на вогонь. Після закипання знову проваріть кілька хвилин і знову остудити.
Третій раз після закипання дати проваритися варенню 7-10 хвилин, після чого дуже акуратно розкласти по банках і закрутити кришками.
Абрикосовий джем з лимоном
- Абрикоси м’які - 1 кг
- Цукор - 750 г
- Лимони - 0,5 шт.
Читайте такожЯгідні ласощі на зиму: рецепти варення та желе з червоної смородини
Помиті абрикоси розламати на половинки, кісточки видалити. Якщо плоди абрикосів великі, то розрізати їх на 4 частини.
Викласти абрикоси в посуд для варіння, засипати цукром, вичавити сік з половинки лимона. Потримати, поки не з'явиться трохи соку, і варити близько однієї години до загустіння.
Готовий абрикосовий джем розкласти в стерилізовані банки та закатати на зиму.