Як приготувати суп харчо / depositphotos.com

"Харчо" з грузинської мови перекладається, як "яловичий суп". Саме тому традиційно його готують саме з яловичини, а не з баранини. Ми поділимося декількома варіантами першої страви і розповімо, в чому секрет справжнього грузинського супу.

Раніше ми говорили про те, як приготувати чахохбілі за рецептом відомого одеського ресторатора - Сави Лібкіна.

Суп харчо по-грузинськи

Рецепт класичного супу харчо / depositphotos.com

Для бульйону:

Відео дня
  • баранина - 2 кг;
  • цибуля ріпчаста - 2 шт;
  • морква - 2 шт;
  • перець чорний горошком;
  • перець запашний горошком;
  • лавровий лист - 2 шт;
  • корінь петрушки;
  • корінь селери;
  • бодян;
  • зелень (трави грузинські);
  • сіль - за смаком.

Для харчо:

  • рис - 100 гр;
  • цибуля ріпчаста - 2-3 шт;
  • помідори - 2-3 шт;
  • часник - 2-3 зубчики;
  • лавровий лист - 2 шт;
  • коріандр - 2 ст.л;
  • вершкове масло - 100 гр;
  • зіра - 2 ст.л;
  • уцхо - 1.5 ч.л;
  • хмелі-сунелі - 1.5 ч.л;
  • перець чорний горошком;
  • перець запашний горошком;
  • перець червоний пекучий;
  • сіль - за смаком.

Баранину промити, нарізати шматками, залити холодною водою і поставити на вогонь. Після закипання прибирати пінку, помішувати м'ясо. Моркву і цибулю очистити, цілком додати в бульйон. Засипати перці горошком і лавровий лист. Потім додати корінь петрушки і селери, трави, обов'язково посолити. Накрити бульйон кришкою, поставити мінімальний вогонь і "томити" 3-4 години так, щоб суп не кипів.

Лук очистити, нарізати кубиками, те ж саме виконати з помідорами. Зелень дрібно нарізати, часник подрібнити. Рис промити, замочити у воді і залишити в ємності. Лавровий лист, коріандр, зіру, уцхо, перці і хмелі-сунелі потовкти в ступці. 

Читайте такожПрості страви з кролика: як приготувати ніжне і соковите м'ясоУ казан покласти вершкове масло, розтопити. Потім додати нарізану цибулю і ополоник жиру з м'ясного бульйону. Коли рідина випарується, а цибуля стане золотистого кольору, додати помідори. Тушкувати 5-7 хвилин, помішуючи. За бажанням можна посипати цукром або сіллю.

Дістати з бульйону м'ясо, відокремити від кісток і додати в казан. Засипати спеції, потім через сито процідити бульйон. Перемішати, після закипання покласти рис. Варити 15-20 хвилин на маленькому вогні під кришкою. В кінці додати зелень. Вимкнути вогонь, накрити казан кришкою і настоювати харчо 15-20 хвилин.

Суп харчо з курки

  • курка бройлерна - 1 шт;
  • рис - 0.5 склянки;
  • часник - 1 головка;
  • масло вершкове - 50 гр;
  • цибуля ріпчаста - 1 шт;
  • морква - 1 шт;
  • томатна паста - 2 ст.л;
  • сіль - 1 ст.л;
  • зелень - за смаком.

Курку промити, нарізати порційними шматками. Закип'ятити 2.5 л. води, залити нею курку, варити 30-40 хвилин під кришкою. Промити рис, викласти в бульйон. Через 10-15 хвилин посолити. Цибулю і моркву очистити, промити. Цибулю нарізати кубиками, моркву - смужками. Часник очистити, подрібнити.

На сковороді розігріти вершкове масло, обсмажити овочі кілька хвилин, додати томатну пасту і тушкувати 2-3 хвилини. Перемішати, покласти часник і тушкувати на маленькому вогні 5-7 хвилин. Перекласти зажарку в суп, додати подрібнену зелень.

Суп харчо з яловичини

Ароматний суп харчо з яловичини / depositphotos.com
  • яловичина - 300 гр;
  • рис - 0.5 склянки;
  • цибуля - 1 шт;
  • масло рослинне - 2 ст.л;
  • аджика - 1-3 ч.л;
  • лавровий лист;
  • томатна паста - 1 ст.л;
  • ткемалі - 1 ст.л;
  • часник - 2-3 зубчики;
  • кінза;
  • солі.

М'ясо промити, нарізати шматками, залити водою і поставити на вогонь. Коли вода закипить, злити її. Знову промити м'ясо, додати воду, після закипання варити на маленькому вогні 30-50 хвилин.

Лук очистити, дрібно нарізати, обсмажити на олії до золотистого кольору. Рис промити, покласти в суп разом з цибулею, варити 10-15 хвилин. Потім покласти лавровий лист, кілька чайних ложок аджики, томатну пасту, ткемалі, посолити за смаком, проварити 5-7 хвилин, зняти з вогню. В кінці додати подрібнений часник.

Суп харчо зі свинини

  • м'ясо - 500 гр;
  • сало копчене (за бажанням) - 50 гр;
  • рис - 100-150 гр;
  • картопля - 5-6 шт;
  • морква - 1 шт;
  • цибуля - 2 шт;
  • болгарський перець - 1 шт;
  • часник - 1 головка;
  • томатна паста - 2-3 ст.л;
  • сіль, цукор;
  • чорний мелений перець;
  • зелень;
  • хмелі-сунелі, приправи для м'яса.

Сало нарізати дрібними кубиками, свинину - великими. Цибулю і моркву очистити, нарізати дрібно (моркву можна натерти на тертці), болгарський перець нарізати смужками, часник і зелень подрібнити. 

Розігріти казан (або каструлю з товстими стінками), влити масло, покласти сало і витопити його. Додати м'ясо, обсмажити до золотистого кольору. Цибулю, моркву і болгарський перець також обсмажити. В кінці влити томатну пасту і тушкувати суміш 5-7 хвилин.

Закип'ятити 3-4 літри води (дивіться за обсягом ємності, в якій готуєте), влити її в казан або каструлю. Додати нарізану картоплю. Довести до кипіння і варити до готовності картоплі. Потім всипати рис, перемішати і варити 10-15 хвилин. За 5 хвилин до готовності всипати спеції, цукор і сіль, додати зелень.

Вас також може зацікавити: