22 червня 1941 року, перехрестя вулиць Міцкевича та Менжинського / Ілюстрація: Володимир Губенко / KP

На місці масового поховання часів Другої світової війни в Бресті знайдені останки 990 осіб.

Читайте такожКладовище безголових: у Британії знайдено дивне давньоримське поховання (фото)

Як передає БЕЛТА, воно було виявлено 17 січня на розі вулиці Куйбишева і проспекту Машерова, де почалося будівництво житлового кварталу.

Відео дня

"Були побоювання, що в ході цієї роботи будуть знайдені останки. І інвестор це знав. З огляду на розташування гетто в цьому районі, передбачалося, що йтиметься про десятки осіб. На цей момент вже вилучено останки 990 осіб. Цієї цифри не очікував ніхто - ні громадські працівники, ні вчені», - заявив голова Брестського міськвиконкому Олександр Рогачук.

Він зазначив, що розкопки тривають, їх веде спеціалізований батальйон Міністерства оборони.

За даними видання, в Брестському гетто перебувало до 28 тис. євреїв. Близько 17 тис. осіб було розстріляно в жовтні 1942 року поблизу залізничної станції Бронна Гора в Березівському районі. Доля решти в'язнів невідома.

Зараз влада опрацьовує різні варіанти увічнення пам'яті жертв гетто.

"На місці поховання не буде нічого, крім зелених газонів. Навіть паркувальних місць, дитячих майданчиків Там не будемо розміщувати", - доповнив мер Бреста.

Поховання останків жертв війни обіцяють провести з дотриманням релігійних канонів і традицій на одному з кладовищ обласного центру.

За спогадами очевидців тих страшних подій, після знищення гетто упродовж місяця фашисти щодня здійснювали розстріли. У післявоєнні роки в цьому кварталі неодноразово знаходили людські останки, які було перепоховано в братські могили на міських кладовищах "Плоска" і "Тришинське".

Як повідомляв УНІАН, раніше на Тернопільщині виявили, що одна з вулиць вимощена старовинними єврейськими надгробками.