Людство може загинути раніше, ніж Земля / NASA

Головний астроном Гарвардського університету вважає, що людська цивілізація, вірогідно, вимре «від завданих собі ран» задовго до того, як Сонце почне становити загрозу для існування Землі.

Аві Леб також обіймає посаду директора ініціативи з питань чорних дір у Гарварді. Крім того, він консультує проект розробки міжзоряних космічних кораблів Breakthrough Starshot. Журналісти запитали його, як людству захиститися від довгострокових ризиків для нашої планети. Зокрема, що робити, коли Сонце почне випаровувати земні океани через мільярди років, — пише Newsweek.

Читайте також«Це божевілля»: Нобелівські лауреати з фізики не вірять у «переїзд» людства з Землі

Відео дня

У відповідь Леб написав статтю, в якій зауважив існування численних варіантів для людства зберегти свій вид від Сонця. Зокрема, можна почати з того, що скоротити наслідки глобального потепління. Також він додав, що наша цивілізація може збудувати «гігантську структуру», яку можна буде вивести на оптимальну орбітальну відстань від дедалі більш гарячої зірки.

«Оскільки сучасним людям знадобилося лише 100 тисяч років, щоб адаптуватися й перейти від життя в саванах і лісах Африки до існування в крихітних квартирах на Мангеттені, можна цілком виправдано очікувати переходу з Мангеттена до життя в космосі за в десятки тисяч разів довший відрізок часу», - пояснив він.

Читайте такожАстрономи побачили, як загине Сонце

Безперечно, Сонце одного дня загине, знищивши при цьому й Землю. Щоб врятувати свій вид людство повинне шукати інші планети у Всесвіті. На його думку, потрібно зробити «генетично ідентичні копії» тварин і рослин, які ми хотіли б зберегти й поширити в інших зоряних системах. Це може скоротити ризик повного знищення в наслідок єдиної катастрофи.

Також людство може відправити на інші планети інструменти, необхідні для відбудови людських істот з наявної там сировини. Так можна буде зберегти свій вид і не переселяти населення цілої планети в інший світ.

«Після прочитання ранкової газети я ще більше вірю в те, що наша цивілізація зникне в результаті завданих собі ж ран за довго до того, як Сонце почне становити загрозу. Чому я в це вірю? Тому що мертва тиша, яку ми чуємо з численних потенційно придатних для життя екзопланет, може означати, що розвинені цивілізації живуть менше, ніж їхні батьківські зірки», - переконаний астроном.