Ілюстрація REUTERS

Чи довірите ви своє життя компанії Amazon? Не виключено, що все ж доведеться, оскільки великі технологічні компанії Кремнієвої долини шукають спосіб зробити з медициною те, що вони вже зробили з роздрібною торгівлею, видавничою справою, фінансами й іншими секторами сучасного життя. Вони хочуть почати нову електронну революцію.

Про це пише Newsweek, нагадуючи, що десять років тому федеральний уряд США почав заохочувати сферу охорони здоров'я переходити на електронні медичні записи. З тих часів Apple, Google й ціла купа стартапів у Кремнієвій долині почали розмірковувати над власними версіями телемедицини, зарядженої даними зі смартфонів й натільних пристроїв, які відстежують стан здоров'я.

Читайте такожУ США лікарі повернули до життя мертве серце (відео)

Відео дня

Годинники Apple й розумний браслет біомоніторингу Fitbit, який нещодавно придбав Google, стали найбільш яскравими зразками такої продукції на ринку. Інші компанії дивляться в сторону продуктів на основі штучного інтелекту, який може доповнити або замінити консультації професійних медиків.

Однак, всі ці технології досі не змогли спричинити радикальні зміни в охороні здоров'я на зразок тих, які вони провели в багатьох інших індустріях. Бракує способу пов'язати всі ці відчайдушні технологічні прориви з цілісним сервісом, яким бездоганно поєднає пацієнтів з мережею провайдерів послуг у сфері охорони здоров'я й страхування так само, як, наприклад, Amazon поєднує майже всіх рітейлерів з порогом покупця. І для цього потрібно трохи більше зусиль, ніж сказати: "Ей, Алексо!".

Amazon демонструє готовність серйозно зайти в сферу охорони здоров'я. Експерти вважають, що гігант з щорічним оборотом 230 мільярдів доларів от-от запустить сервіс, націлений зібрати всі медичні послуги в одному, приємному для користувача додатку з усіма зручностями й прозорістю цін, які є в електронному магазині компанії. Користувачі, які хочуть придбати нову лампу, можуть піти на Amazon і отримати численні пропозиції з детальною інформацією про товар, ґрунтовними оглядами, непоганими знижками й зручною доставкою. Рівно так само вони, вірогідно, досить скоро зможуть скористатися сайтом чи додатком Amazon, щоб знайти найкращі пропозиції дистанційної медичної консультації чи особистої медичної допомоги, доповнені можливістю одразу ж придбати будь-які потрібні ліки.

Читайте такожУ США проведуть нове розслідування стосовно Facebook, Google і Amazon

"Охорона здоров'я ніколи не була індустрією продажу. Amazon збирається це змінити", - сказав старший аналітик в сфері медицини організації Forrester Reserch Джефф Бекер.

Багато терапевтів вірять, що така високотехнологічна доставка медичних послуг, яку може запустити Amazon, - це саме те, що лікар прописав для нефункціональної системи охорони здоров'я США, яка щороку коштує американцям в 3,5 трильйона доларів. Це найдорожча система у світі, яка до того ж дає пацієнтам найгірші результати серед усіх розвинених країн. Заснована на мобільному додатку, клієнтоорієнтована система може дати людям більш персональний, чуйний й турботливий досвід, ніж традиційна модель сімейних лікарів.

"Деякі пацієнти думають, що їм потрібен тільки лікар Маркус Велбі. Але високотехнологічна система, яка на перший погляд більш холодна, може насправді бути дуже вправною догляді за людьми", - сказав доктор Стівен Стронгвотер, який обіймає посаду виконавчого директора компанії Atrius Health.

Звісно, існує велика різниця між онлайн-покупкою нової настільної лампи й пошуком медичної допомоги через нестерпний біль. Перспектива появи медичних послуг з мобільного додатка піднімає багато питань. Чи можуть такі сервіси дійсно задовольнити потреби пацієнтів так само добре, як традиційні клініки? Чи будуть люди, які недовіряють Google і Facebook через незаконне поводження з даними клієнтів, передавати свої приватні медичні дані іншому технологічному гіганту? І чи варто їм це робити?

Читайте такожУ смарт-пристроях Amazon виявлено небезпечні вразливості

Поки що Amazon не говорив публічно про наміри щодо медицини. Але у вересні компанія запропонувала своїм працівникам у Сієтлі підписатися на внутрішню програму охорони здоров'я. Amazon Care - це мобільна програма, яка пропонує дистанційну медичну консультацію користувачам. Вона може служити початковою точкою для пошуків лікування будь-яких проблем зі здоров'ям.

"Вони можуть негайно зв'язатися з медсестрою чи лікарем", - сказала директор з глобальних програм Amazon Ден Спаррмен.

За її словами, користувачі Amazon Care можуть отримати консультацію через текстову переписку. Це безкоштовно. Можна також отримати відео-консультацію з лікарем чи записатися на особистий прийом. Але тоді це буде коштувати певну невелику суму.

"Якщо вони отримали потрібну допомогу, тоді добре. Якщо потрібен особистий візит до спеціаліста, ми можемо записати їх на такий. Ми не хочемо, щоб працівники довго думали, куди піти. Ми хочемо, щоб все відбувалося без проблем", - додала вона.

Серед інших можливостей програми - візит медсестри додому або в офіс до хворого працівника, а також доставка приписаних ліків в межах двох годин.

Читайте такожGoogle запустила секретний проект зі збору медичних даних - ЗМІ

Запуск Amazon Care розглядається як потенційний перший крок в напрямку масштабного сервісу охорони здоров'я від компанії. Більшість провайдерів медичних послуг і страхових компаній опираються переходу до таких інновацій. Вони чіпляються за випробувану часом бізнес-модель, яка передбачає візит пацієнта в найближчу клініку й стягнення чималих сум за це. При цьому клієнти рідко знають, скільки саме їм доведеться заплатити. Через надзвичайно високу вартість медичних послуг в США, страхові компанії й приватні клініки почуваються прекрасно. Тому вони не хочуть ризикувати й відмовлятися від звиклої моделі.