Стародавній шматок золота згубили конкістадори, коли тікали від ацтеків / MNA-INAH

У 1981 році в Мехіко будівельники знайшли великий шматок золота. Його відкопали на півночі найстарішого парку в обох Америках під назвою Alameda Central під час будівництва банку. Тепер вчені розгадали історію шматка золота.

Вони стверджують, що він був частиною скарбу, який викрали в столиці Ацтекської імперії конкістадори Ернана Кортеса. Як пише Newsweek, це сталося п’ять століть тому. Команда з Мексиканського національного інституту антропології й історії проаналізували шматок золота вагою майже два кілограми за допомогою рентгенівського випромінювання. Вчені дійшли висновки, що його згубили під час подій так званої «Ночі скорботи». Це важлива подія часів іспанських завоювань.

Читайте такожУ джунглях знайшли великий палац майя, якому більше тисячі років

Відео дня

«Ніч скорботи» сталася 30 червня 1520 року. Тоді військо ацтеків змусило Кортеса, його конкістадорів й їхніх колаборантів покинути стародавню ацтекську столицю місто Теночтітлан. Пізніше воно було перейменоване в Мехіко. За словами археолога Леонардо Лопеса Лухана, шматок золота – «ключ» до загадки тих історичних подій.

Під час відступу іспанців шматок золота впав у один з каналів, який тік через Теночтітлан й впадав в озеро Тескоко. Сьогодні воно висохло. За словами Лухана, місце, де було знайдене золото, співпадає з місцем, де колись був ацтекський канал Толтекакалоко. Цей канал Кортес і його люди використали для втечі.