На Землі сьогодні можна спостерігати потрійне астрономічне явище - супермісяць, "блакитний Місяць" і місячне затемнення.

Відео дня

Космічне агентство NASA веде онлайн-трансляцію затемнення.

ВІДЕО: NASA

Як повідомляв УНІАН, затемнення очікується після 14:00 протягом трьох годин. Найкраще його буде видно в Росії, Австралії, Східній Азії і США. А його відблиск можна побачити і в Україні, хоча і не скрізь.

Окремо супермісяць (момент максимального наближення супутника Землі, коли Місяць здається на 30% яскравіше і на 14% більше в діаметрі, ніж в апогеї), повне затемнення, при якому Місяць набуває червонуватого відтінку, і "блакитний Місяць" (другий повний місяць за один календарний місяць) відбуваються досить часто, але на один і той же день за життя нинішнього покоління ще ніколи не випадало.

Варто відзначити, що "блакитний Місяць" - календарний казус, насправді на колір попадання двох повних місяців на один місяць, звичайно ж, ніяк не впливає.

Читайте такожНад Землею зійшла "суперповня" (фоторепортаж)

Але так званий кривавий Місяць дійсно виглядає червонуватим. Цей відтінок з'являється в момент перед кульмінацією затемнення, хоча і не всі спостерігачі зможуть його побачити.

Як відзначає "Російська служба ВВС", на те, якого кольору буде Місяць для земного спостерігача, впливає безліч факторів - в першу чергу склад атмосфери і освітленість в місці спостереження, і, як кажуть фахівці, заздалегідь передбачити це в точності неможливо. Інтенсивна вулканічна активність сприяє тому, що Місяць набуває більш багрового відтінку. Цього разу, за їх словами, Місяць, швидше за все, буде виглядати оранжево-алмазним.