Лютфі Заде / Вікіпедія

Сьогодні Google присвятив дудл великому вченому - Лютфі Заде. Завдяки ньому з'явилася можливість пов'язати таку точну науку з інтуїцією і використовувати абсолютно новий спосіб комунікації не тільки в роботі, але і в житті.

Раніше ми розповідали, хто такий Ян Вермеєр - минулий герой гугл дудл.

Лютфі Заде - біографія і відкриття

Чоловік народився поблизу Баку, але в 1931 році сім'я переїхала до Ірану. Лютфі багато читав і дуже добре вчився, закінчив Американський коледж Тегерана, а потім один з найстаріших університетів Ірану - Тегеранський університет. У липні 1944 року переїхав до США і вступив до Массачусетського технологічного інституту, який закінчив з дипломом магістра інженера-електрика. В аспірантуру пішов за цією ж спеціальністю, але в Колумбійський університет, де і працював з 1959 року.

Відео дня

Читайте такожВ Україні випадково натрапили на таємниче поховання, йому 5 тисяч років (фото)У 1965 році математик опублікував свою роботу з теорії нечітких множин, в 1973 - теорію "нечіткої логіки". Суть її в тому, що вона дозволяє проводити дослідження навіть за умов відсутності чітких даних. Вирішувати завдання за допомогою цього методу зручно для фахівців в області біології, медицини, менеджменту або гуманітарних наук. 

Нечіткі безлічі виручають там, де немає чітких даних, а показники і значення постійно змінюються. Тобто, варіант, запропонований Заде, дозволяє аналізувати обставини, мислення і поведінку людини, а не тільки спиратися на сухі факти. Наприклад, такий алгоритм застосували, проектуючи метро в Японії і навіть під час виробництва автомобілів, перешкоджаючи їх ковзанню на дорозі.

Лютфі Заде - цікаві факти

Азербайджанський математик за своє життя досяг неймовірних висот. Отримав безліч нагород і доказів успішності та актуальності своїх відкриттів:

  • алгоритмами Заде користуються такі компанії, як General Motors, General Eleсtriс, Motorola, Kodak, Mitsubishi, Toshiba, Sony, Nissan, Panasonic, Honda;
  • Заде був удостоєний звання почесного доктора престижних університетів 25 країн світу;
  • в Англії, Німеччині, Японії та в багатьох інших країнах світу функціонують створені Лютфі Заде наукові школи та лабораторії;
  • на честь вченого назвали одну з вулиць в Баку, а в 2021 році в Азербайджані була випущена марка, присвячена 100-річчю Лотфі Заде.

Крім усього іншого, рідні вченого говорили, що за життя він дуже любив плов і шашлик, тому завжди замовляв ці страви в ресторанах. Якщо ви солідарні з математиком в цьому питанні, ми пропонуємо рецепт шашлику, який теж можна приготувати з теорії нечітких множин, враховуючи мінливі обставини.

Читайте також: