Ілюстрація REUTERS

Українська бізнес-спільнота запропонувала Верховній Раді України підтримати законопроект № 2655 «Про хмарні послуги», який відкриває можливості переходу держпослуг на хмарні технології.

Законопроект втілює ініціативу Міністерства цифрової трансформації – так звану стратегію Cloud First. Вона передбачає пріоритетну закупівлю держсектором хмарних технологій з метою економії бюджетних коштів. Концепція Cloud First реалізована у багатьох розвинених країнах. Завдяки їй, наприклад, в період з 2013 по 2016 роки Великобританія заощадила на ІТ понад 3 млрд фунтів стерлінгів.

Відео дня

Європейська Бізнес Асоціація підтримує проект закону «Про хмарні послуги» та закликає Верховну Раду на найближчому засіданні розглянути та прийняти документ, аби прискорити процес цифрової трансформації країни, а зекономлені кошти перенаправити на стратегічно важливі напрямки для розвитку країни.

«За три квартали 2019 року витрати держави на ІТ закупівлі зросли на 22% порівняно з аналогічним періодом 2018, - каже менеджер ІТ комітету Європейської Бізнес-Асоціації Ольга Куничак. - І тенденція до зростання прослідковується щороку. Хмарні ж рішення допоможуть оптимізувати витрати. Адже придбання послуг хмарних сервісів не потребує постійного оновлення обладнання, придбання нового, дуже дорогого «заліза» в разі необхідності підвищення потужностей та витрати коштів на його обслуговування. Крім того, при використанні «хмари» держава сплачуватиме лише фактично спожитий обсяг послуг, а не придбані із запасом на майбутнє».

Члени Комітету з ІКТ Спілки українських підприємців також наполягають на прийнятті цього законопроекту. «Високотехнологічна хмарна галузь швидко розвивається, створює нові робочі місця в Україні та платить податки в державний бюджет, - стверджують вони в публічній заяві. - Ухвалення ініціативи сприятиме ефективному розвитку цифрових технологій в Україні, оскільки надає більше можливостей при створенні IT-рішень і більш надійний захист даних, ніж традиційна інфраструктура».

Як раніше повідомлялося, законопроект №2655 рекомендований до ухвалення  парламентським комітетом з цифрової трансформації. Документ також підтримав віце-прем'єр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.