Держава ставитиме на облік людей, які використовують російську соцмережу "ВК" / фото REUTERS

Заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров вважає, що користування забороненою на території України російською соцмережею "ВКонтакте" насамперед є відповідальністю громадян.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив на ZOOM-конференції "Цифрова трансформація держави: перспективи та ризики кібербезпеки".

"Це, в першу чергу, повинна бути відповідальність користувачів – вони повинні розуміти, що вони також порушують законодавство і дійсно, наші співробітники спільно з колегами з інших силових структур працюють над питанням закриття доступу до зазначеної мережі ("ВКонтакте" – УНІАН)", - заявив він.

За словами Гончарова, питання блокування "ВК" на території України є також питанням взаємодії з іноземними партнерами щодо майданчиків, які поширюють ці мобільні додатки (Google Play и App Store).

"Сподіваємося, що ми спільними зусиллями зможемо реалізувати норми законодавства щодо такого контенту на території України", - наголосив він.

Читайте такожУ РНБО розповіли про подальшу долю соцмережі "ВКонтакте" в Україні

Заборона російських соцмереж в Україні: що відомо

Навесні 2017 року тодішній президент Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення РНБО про блокування в Україні доступу до російських соцмереж "ВКонтакте", "Однокласники", ресурсів Yandex, Mail.ru, а також про заборону використання бухгалтерського програмного продукту 1С.

15 травня 2020 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО від 14 травня 2020 року "Про застосування, скасування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", яким продовжується дія заборони на російські соцмережі.

Днями представники соцмережі «ВКонтакте» заявили, що обійшли блокування на території нашої країни і відновили роботу мобільного застосування на території України.

За оцінкою РНБО, оновлена робота проксі (сервера-посередника, який дозволяє заходити на певну сторінку в інтернеті) у мобільному додатку "ВКонтакте" має на меті збирання російськими спецслужбами даних про громадян України та інших осіб, які використовують додаток.

14 вересня міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко доручив перевірити інформацію про можливе уникнення "ВКонтакте" блокування в Україні у зв'язку з проблемою дезінформації, яка поширюється в цій соцмережі.

25 вересня, секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що держава ставитиме на облік людей, які використовують російську соцмережу "ВК", і в разі продовження поширення забороненого російського контенту вони матимуть справу з Національною поліцією.