Наум Коржавін / Кадр з відео на YouTube-каналі В гостях у Гордона

У Сполучених Штатах 22 червня помер поет, прозаїк, драматург і мемуарист Наум Коржавін. Йому було 92 роки, він разом з дочкою жив в університетському містечку Чапел-Хілл, що в штаті Північна Кароліна.

Читайте такожУ США помер оскароносний режисер "Пролітаючи над гніздом зозулі" Мілош Форман (відео)

Про це повідомляє Радіо Свобода. Справжнє ім'я Коржавіна - Наум Мойсейович Мандель. Він народився в Києві у 1925 році. У 1945-му вступив в московський Літературний інститут, у 1947-му був заарештований в розпал кампанії по боротьбі з космополітизмом. Близько семи років провів у засланнях, проте зміг закінчити гірничий технікум. Після реабілітації друкувався в московських журналах, видав кілька поетичних збірок, виступав на захист Андрія Синявського, Юлія Даніеля, ряду правозахисників, що призвело до вимушеної еміграції в 1973 році.

Відео дня

Коржавін довгий час жив у Бостоні. З кінця 80-х кілька разів приїжджав до СРСР і пострадянські країни. У 2006 році було видано його об'ємний двотомник спогадів «У спокусах кривавої епохи». У книзі Коржавін написав, зокрема, про Україну і Києв під час Голодомору в 1932-1933 роках.

Як повідомляв УНІАН, раніше на 82 році життя помер видатний український поет Іван Драч.