Сесійна зала Верховної Ради / REUTERS

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконні дії стосовно державних нагород, незаконне носіння військової форми одягу та наругу над місцем поховання захисника суверенітету та територіальної цілісності України та деяких інших осіб» (№ 9217).

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 229 народних депутатів України.

Читайте такожПарубій запросив патріарха Варфоломія виступити у Раді

Відео дня

Законопроектом вносяться зміни до статті 297 Кримінального кодексу України, якими передбачено за осквернення або руйнування пам’ятника, спорудженого в пам’ять про тих осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях, учасників Революції гідності, борців за незалежність України у XX столітті, покарання у вигляді обмеження волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Також передбачено внести зміни до Кодексу України про адмінправопорушення. Кодекс пропонується доповнити новою статтею 186-8, якою передбачається накладення попередження або штрафу у розмірі від ста п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за носіння військової форми одягу зі знаками розрізнення військовослужбовців Збройних сил України або інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, особами, які не мають на це права. Крім того, передбачено конфіскацію відповідної форми одягу.

Такі дії, здійснені особою повторно протягом року, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин із конфіскацією відповідної форми одягу.

Крім того, законопроектом передбачено, що незаконне виготовлення ордена, медалі, нагрудного знака до почесного звання, нагрудного знака лауреата державної премії, президентської відзнаки, орденської стрічки, стрічки медалей на планках з метою збуту або носіння особою, яка не має на це права, або носіння, збут підробленого ордена, медалі, нагрудного знака до почесного звання, нагрудного знака лауреата державної премії, президентської відзнаки, орденської стрічки, стрічки медалей на планках тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією відповідної державної нагороди, орденської стрічки і стрічки медалей на планках.

На засіданні парламенту депутат від «Народного фронту» Андрій Тетерук повідомив, що в Україні на сьогодні зафіксовано близько 35 випадків руйнувань чи наруг над могилами учасників бойових дій на Донбасі та загиблих під час Революції гідності, а зловмисники за свої дії «майже ніякої» відповідальності не понесли.

Тетерук також пояснив, що у законопроекті йдеться про заборону носіння форми одягу військового зразка, що встановлена у військових формуваннях відповідно до законодавства.

«І тому всі ті мисливці, які використовують «камуфляжі», можуть і далі їх використовувати, аби при цьому вони не використовували встановлені знаки розрізнення – шеврони військових частин, нагородні планки, ордена, медалі», - сказав депутат.