Рецепти вареників / фото УНІАН

Вареники – одна з головних страв на святковому столі до Старого Нового року, який відзначають з 13 на 14 січня. Саме з цією стравою пов'язана одна прикмета: в один із вареників ховають "сюрприз", наприклад, монетку, і той, кому він дістанеться, цілий рік не буде бідувати.

Також вважається, що гострий перець у варенику - до несподіванок, квасоля - до дітей, мотузочок - до дороги і подорожей, горіх - здоров'я, кільце - до весілля, ґудзик - до обновок.

Напередодні Старого Нового року УНІАН зібрав кращі рецепти вареників.

Тісто для вареників

Тісто для вареників можна приготувати кількома способами, проте всі вони досить прості. Найулюбленіші серед українських господинь рецепти тіста для вареників - на воді, молоці, кефірі, окропі або заварне.

Рецепт тіста для вареників на воді

Приготувати тісто на воді дуже легко. Для цього знадобиться:

• 2 склянки борошна

• ¾ склянки води

• 1 яйце

• сіль за смаком

Воду необхідно підігріти до температури близько 30 градусів. Слід просіяти борошно, потім додати до нього воду, яйце і сіль. Замішувати тісто до однорідної консистенції. Готове тісто треба накрити вологою тканиною і почекати 40 хвилин, щоб воно "дозріло".

Тісто для вареників на молоці

Тісто на молоці виходить дуже ніжним, тому більше підходить для вареників з солодкою начинкою, наприклад, сиром або ягодами. Для його приготування знадобляться:

• 3 склянки борошна

• 1 склянка молока

• 1 яйце

• ½ склянки кип'яченої води

• 1 столова ложка рослинної олії

• сіль і цукор за смаком

2-3 столові ложки борошна змішати з сіллю і цукром, а потім влити у суміш молоко. Ретельно перемішати, щоб вона стала рівномірною.

Потім додати яйце, рослинне масло і охолоджену кип'ячену воду. Потім потрібно поступово додавати просіяне борошно і замішувати доти, поки тісто не перестане липнути до рук.

Залишити тісто під рушником на 20-30 хвилин.

Тісто для вареників на кефірі

Також ніжним і пластичним виходить тісто, приготоване на кефірі. Для нього знадобляться:

Читайте такожСтарий Новий рік-2019: історія та традиції свята

• 2 ½ склянки борошна

• 200 г кефіру

• 1 яйце

• сіль

Рецепт приготування аналогічний рецепту тіста на воді, однак є свої нюанси. Кефір повинен бути кімнатної температури. Його необхідно змішати зі злегка збитим яйцем.

Потім у миску просіяти борошно і зробити в ньому невелику лунку. У заглиблення вилити кефір з яйцем. Перемішувати суміш ложкою до тих пір, поки вона не стане пластичною, після чого вимісити тісто руками.

Отримане тісто накрити рушником або харчовою плівкою і залишити на 30 хвилин.

Рецепт заварного тіста для вареників

Заварне тісто або, як його ще називають, тісто для вареників на окропі ідеально підійде, якщо ви плануєте заготовити його взапас. Таке тісто добре переживає заморозку і не розварюється. Для його приготування знадобляться:

• 2 склянки борошна

• 2/3 склянки окропу

• 1 яйце

• 1 столова ложка розтопленого вершкового масла

• сіль

У глибоку миску просіяти борошно. Додати в борошно яйце і ретельно змішати. Додати вершкове масло і знову перемішати.

В отриману суміш тонкою цівкою влити окріп, постійно помішуючи тісто ложкою, поки воно не стане однорідним. Коли тісто охолоне, слід перекласти його з миски на стіл і додавши трохи борошна вимісити до м'якого стану.

Вже таке тісто можна використовувати для приготування вареників, але краще все ж таки дати йому "відпочити" 30 хвилин.

Пісне тісто для вареників без яєць

В силу різних обставин багато людей сьогодні не їдять яйця і молочні продукти. Для таких підійде рецепт тіста для вареників без яєць, він також відмінно підійде для приготування страв в періоди посту. Для такого тіста знадобляться:

Читайте такожУкраїнський рецепт добробуту та щастя: найкращі засівалки на Старий Новий рік

• близько 4 склянок борошна

• 1 склянка газованої води

• 4 столових ложки рослинного масла

• сіль і цукор по ½ чайної ложки

Борошно просіяти в миску, змішавши з цукром і сіллю. Зробити в ньому невелику ямку і вилити в неї рослинне масло.

Потім потроху вливати в борошно холодну воду з газом, замішуючи тісто. Коли воно стане пластичним, загорнути тісто у харчову плівку, покласти в поліетиленовий пакет і відправити в холодильник на годину. Після цього тісто можна використовувати для приготування вареників.

Варіанти начинок для вареників

Варіантів начинок для вареників дуже багато. В Україні традиційно вареники готують з картоплею, капустою, сиром та вишнями.

Солона начинка для вареників

• Картопля

• Капуста

• Гриби

• Потрухи

• Сир з зеленню

• Курка

• Кабачки

• Морква з цибулею

• Помідори

• Брокколі і фета

• Сир Сулугуні

• Шинка і сир

Солодкі начинки для вареників

• Вишня

• Полуниця

• Сир з родзинками

• Яблука

• Мак

• Смородина

• Шоколад і горіхи

• Банан

• Манна каша з мандаринами

• Ківі і ананаси

Як правильно ліпити вареники

Для того, щоб зліпити вареники, потрібно з розкатаного тіста за допомогою чашки або склянки вирізати кола діаметром близько 7 сантиметрів.

По центру кожного кола викладаємо начинку. Не кладіть занадто багато начинки, інакше вареники буде важко защипнути і є ймовірність, що при варінні вони розлізуться.

Защипайте вільні від начинки краї, утворивши півмісяць. Край вареника можна оформити кіскою або притиснути виделкою.

Як правильно ліпити вареники - відео

Відео Рецепти від Івана