
Запалення - це природна реакція організму на травми, інфекції, токсини, яка є захисним механізмом. Однак коли запалення затягується і стає хронічним, воно може призвести до низки серйозних захворювань, пише Eatingwel.
Гарна новина полягає в тому, що можна вжити заходів для боротьби із запаленням та зменшення ризику розвитку хронічних захворювань. Хоча не існує єдиного продукту, який міг би стати панацеєю при запаленні, але дотримання певної дієти є дуже ефективним.
Важливо, щоб у харчуванні переважали цільні, багаті на поживні речовини продукти, а саме фрукти, овочі, нежирні білки, цільні зерна. Також необхідними є корисні жири з таких джерел, як горіхи, оливкова олія, риба.
Змінивши свій раціон, ви можете дати своєму організму інструменти, необхідні для боротьби із запаленням та підтримки довгострокового здоров'я. Видання назвало 6 продуктів, до складу яких входять корисні жири.
1. Скумбрія
Скумбрія – це жирна риба, яка є джерелом двох омега-3 жирних кислот: ЕПК та ДГК. В одному з досліджень учені детально вивчали вплив дієт, багатих на жирну рибу, на запалення у людей з ризиком кардіометаболічних захворювань, таких як діабет другого типу та серцеві захворювання. Результати показали, що такі дієти ефективно знижували рівень С-реактивного білка плазми – маркера запалення, який може служити поширеною ознакою майбутніх серцево-судинних проблем.
Лише один шматок скумбрії близько 85 г містить значну кількість кальцію, вітаміну D, вітаміну А, холіну.
2. Оливкова олія
Як один з головних складників середземноморської дієти оливкова олія вже давно перебуває під пильною увагою науковців і медиків. З’ясувалося, що серед інших олій вона є найбагатшою на мононенасичені жири, які знижують рівень холестерину ЛПНЩ (поганого), водночас підвищуючи рівень холестерину ЛПВЩ (хорошого).
Інше дослідження показало, що щоденне вживання понад половини столової ложки оливкової олії може зменшити ризик серцевих захворювань.
Крім того, в цій олії міститься фенольна сполука олеокантал, яка допомагає усунути запалення.
3. Темний шоколад
Відомий своїм унікальним гірким смаком, темний шоколад містить у своєму складі антиоксиданти флавоноли, які є відомими борцями із запаленням. Крім того, цей продукт також є джерелом протизапальних жирів. Олеїнова кислота становить 33% в темному шоколаді. Вона виконує протизапальні функції в багатьох органах, зокрема очах, шкіру, легенях, травному тракті, печінці.
Також було показано, що вона знижує прозапальні маркери та активує імунну систему.
4. Авокадо
Як і оливкова олія, цей суперфуд-фрукт є джерелом мононенасичених жирів (МНЖК), що допомагають підтримувати здоров'я серця. Якщо вживання великої кількості насичених жирних кислот може зробити вас схильними до запалень, то мононенасичені жири мають протилежний ефект.
Дослідження показують, що люди, які дотримуються середземноморської дієти з високим вмістом МНЖК, мають нижчий рівень запалення, ніж ті, хто дотримується типової західної дієти.
Крім того, авокадо містить вітамін Е, який діє як антиоксидант і може допомогти зменшити запалення.
5. Лляне насіння
Це крихітне насіння містить величезну кількість рослинних омега-3 жирних кислот, що робить його фантастичним доповненням до вашого раціону. Відоме своїм багатим вмістом клітковини та рослинних лігнанів, або природних сполук, що містяться в різних рослинах, які діють як антиоксиданти та фітоестрогени, насіння льону є справжнім джерелом здоров'я.
Для найкращих результатів використовуйте мелене насіння льону, щоб ваш організм міг повністю його засвоїти. Або ж вживайте лляну олію. Включення цього насіння до раціону – простий і смачний спосіб зміцнити імунітет і боротися із запаленням.
6. Волоські горіхи
Дослідники в галузі охорони здоров'я погоджуються, що вживання горіхів може запобігти запаленню, підтримувати рівень холестерину та здоров'я серця.
Щойно ви відкусите волоський горіх, ви помітите його маслянисту текстуру, яка зумовлена величезним вмістом корисних жирів, таких як омега-3. Ці горіхи містять вражаючий набір поживних речовин, таких як альфа-ліноленова кислота (ALA), рослинна омега-3 жирна кислота, яка, як було доведено, має протизапальні властивості.
Раніше УНІАН розповідав про 10 фруктів, які можна їсти навіть при діабеті. Дієтологи наголошують, що є багато переваг у вживанні цілісних, необроблених фруктів та овочів, які часто містять помірну кількість натуральних цукрів. Ці переваги - це клітковина, вітаміни, мінерали та фітохімічні речовини. Дослідження також підтверджують користь фруктів для здоров’я, попри вміст цукру.
Нещодавно науковці виявили обернену залежність між вживанням цільних фруктів і ризиком розвитку діабету. Вони помітили, що чим більше люди вживали цільних фруктів, тим більше знижувався ризик розвитку діабету.