"Суд" у Криму відмовив Балуху в умовно-достроковому звільненні / фото Радіо Свобода

Підконтрольний Кремлю "суд" у Керчі відмовився звільнити українського політичного в'язня Володимира Балуха.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Кримської правозахисної групи.

"Суддя Керченського міського суду Олександр Ковальов 25 січня відмовив у задоволенні клопотання захисту українського активіста Володимира Балуха про його умовно-дострокове звільнення", - заявили правозахисники.

Читайте такожГенасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо порушення прав людини в окупованому Криму

На суд до Керчі приїхали активісти з інших регіонів Криму, щоб підтримати політв'язня.

"Представники керченської колонії заявили, що адміністрація не підтримує умовно-дострокове звільнення Балуха, посилаючись на те, що він перебуває в колонії менше 6 місяців, і за цей період його особистість мало вивчена", - йдеться у повідомленні.

"Прокурор виступив проти умовно-дострокового звільнення Володимира, оскільки за час його перебування у СІЗО зафіксовано 51 порушення, і він перебуває на 3 видах профілактичного обліку, в тому числі як "схильний до нападу на представників правоохоронних органів", - додали правозахисники.

Зазначається, що "час перебування Балуха в СІЗО не мав бути предметом розгляду на цьому суді, оскільки йшлося про його перебування в колонії".

Читайте такожУв'язнений в Криму Балух привітав українців зі створенням помісної Православної церкви

"Судове засідання з розгляду клопотання про умовно-дострокове звільнення українського активіста спочатку було заплановано на 9 січня, але суддя переніс його, оскільки Балуха повідомили про засідання за 12 днів, а мали повідомити за 14 днів", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, ФСБ РФ затримала Балуха в окупованому Криму 8 грудня 2016 року, стверджуючи, що нібито на горищі його будинку знайдено 90 патронів і кілька тротилових шашок.

5 липня 2018 року підконтрольний Росії Роздольненський райсуд засудив Балуха до 5 років колонії загального режиму і штрафу 10 тис. рублів (близько 4 тис. грн) за сукупністю двох кримінальних справ, порушених за нібито зберігання боєприпасів і нібито побиття начальника ІТТ.

3 жовтня так званий «Верховний суд» у Криму після розгляду апеляції скоротив 5-річний термін ув'язнення Балуха до 4 років і 11 місяців.

19 березня 2018 року Балух оголосив безстрокове голодування. На початку жовтня активіст припинив голодування, у середині жовтня його етапували в Керченську колонію №2.

19 листопада адвокат Дмитро Дінзе повідомив, що сторона захисту подала прохання про умовно-дострокове звільнення Балуха, якому на той момент залишилося відбути покарання 1 рік і 4 місяці.